Video: spaceshuttle van Lego zweeft rond de wereld op 35 kilometer hoogte

Een space shuttle van Lego is hoog boven de wolken bezig aan zijn baan rond de aarde. Foto Screenshot YouTube / vinciverse

De Roemeen Raul Oaida is gek van spaceshuttles. Maar veel beelden daarvan zie je tegenwoordig niet meer op televisie. Daarom besloot hij er zelf één te bouwen, deze de lucht in te sturen en te filmen, om zo met zijn speelgoedversie een ode te brengen aan het echte werk. En dat lukt.

Op Nieuwjaarsdag liet Oaida ergens in Duitsland zijn spaceshuttle van Lego met behulp van een heliumballon opstijgen. Hij bevestigde aan de ballon een cameraatje en een GPS-zender, zodat hij ouderwetse beelden kon schieten van zijn piepkleine spaceshuttle en bovendien kan bijhouden waar zijn shuttle zoal rondzweeft.

Het voertuig van Lego bleek te stijgen tot een maximumhoogte van 35.000 meter. Weliswaar een fractie van de hoogtes die echte spaceshuttles bereiken, maar toch nog altijd ver boven de wolken.

Daar begon de spaceshuttle vervolgens aan zijn door de wind gestuurde baan rond de aarde. Volgens website popsci.com zou de space shuttle 240 kilometer hebben afgelegd. De shuttle is zuidwaarts gevlogen. En van Lego of niet, de beelden van een spaceshuttle hoog in de lucht zijn simpelweg prachtig.

De opnamen die de camera van Raul Oaida maakte van zijn spaceshuttle van Lego: