Veel meer wissels kapot dan Schultz meldde

Het winterweer op 3 februari zorgde voor chaos op het spoor. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het winterweer heeft begin vorige maand tot veel meer problemen met wissels geleid dan minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) aan de Kamer meldde. Ze noemde alleen de tientallen storingen die van invloed waren op de aangepaste dienstregeling. Die dienstregeling was echter juist aangepast omdat er honderden storingen waren, schrijft de Volkskrant op basis van een interne evaluatie van de NS.

‘Minister heeft Kamer op verkeerde been gezet’

Bestuurder van FNV-Spoor Roel Berghuis vindt dan ook dat de minister de Kamer op het verkeerde been heeft gezet. “Het lijkt erop dat Schultz ProRail, en daarmee zichzelf, uit de wind probeert te houden”, zegt hij in de krant. Schultz is als minister verantwoordelijk voor ProRail. Volgens hem heeft de minister de waarheid geweld aangedaan.

Op 3 februari, toen het treinverkeer in de Randstad na sneeuwbuien vastliep, waren er 23 wisselstoringen die de dienstregeling beïnvloedden, schreef de minister in een Kamerbrief. De dag daarna, toen er landelijk problemen waren, vielen volgens de brief 39 wissels uit.

De NS telde volgens de krant de eerste dag echter 272 ‘infrastoringen’ en de tweede dag 390. Het overgrote deel van deze storingen betreft kapotte wissels. Een woordvoerder van Schultz bevestigt in de krant dat er meer wissels kapot waren dan gemeld.

Dienstregeling van NS is te complex voor streng winterweer

NRC Handelsblad meldde vorige maand al dat de dienstregeling van NS zo complex is, dat zij niet is opgewassen tegen streng winterweer. Uit gegevens van NS en ProRail bleek dat er 2 à 3 keer zo veel storingen aan wissels waren als normaal.

GroenLinks heeft al een debat aangevraagd met de minister:

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent ‘Minister meldde niet alle spoorproblemen’ http://t.co/83pxEyom Debat aangevraagd. Minister in zwaar weer. #Groenlinks