Uitgelicht

Film

De gelukkige huisvrouw (Antoinette Beumer, 2010, NL). Verfilming van de bestseller van Heleen van Royen, met Carice van Houten in glansrol als Lea, die na een helse bevalling in een depressie raakt, wanen krijgt en moet worden opgenomen. Haar redder is psychiater Beau (Marcel Hensema), die zich niet van de wijs laat brengen door Lea’s cynische agressie en haar hevig seksueel verlangen naar hem. Film bestaat uit een ambitieuze mix van komedie, thriller en drama. Waldemar Torenstra zorgt voor een lichte toets als de charmante echtgenoot Harry.RTL4, 20.30-22.35u.

First Blood (Ted Kotcheff, 1982, VS). Inmiddels klassiek knokfilm, de eerste in Sylvester Stallones veelbesproken Rambo-serie. Vietnamveteraan is provinciale Amerikanen, die in hem een crimineel menen te zien, veel te slim af. Met Brian Dennehy als de gemene sheriff en Richard Crenna als Stallones voormalige commandant. Wordt om 22.20u gevolgd door Rambo: First Blood II uit 1985, waarin de met steroïden opgepompte held, deze keer in Vietnam, weer uitblinkt als symbool van Amerikaanse botheid. RTL7, 20.30-22.20u.

New Moon (Chris Weitz, 2009, VS). Vervolgfilm op The Twilight Saga, naar de tienerromans van Stephenie Meyer, staat in het teken van het grote zwelgen. Edward verlaat Bella, omdat hij haar een normaal leven gunt zonder zijn vampierproblemen. Bella pruilt maandenlang, maar vindt afleiding bij Jacob (Taylor Lautner), die er ook al een geheime identiteit op na houdt. De rol van vampier Edward, bepalend voor het succes van de eerste film, is deze keer nogal beperkt. Net5, 20.30-23.05u.

Rosa Luxemburg (Margarethe von Trotta, 1986, BRD). Hagiografische film over de organisatorisch en retorisch begaafde heldin (1870-1919) van het Duitse proletariaat. Met Barbara Sukowa in de hoofdrol (Gouden Palm in Cannes), Daniel Olbrychski als haar geliefde en Otto Sander als Karl Liebknecht. ARD, 00.20-02.15u.

Informatief

La domination masculine. Reportage van Patric Jean over de alledaagse ongelijkheid in de manier waarop vrouwen in het Westen behandeld worden. In het kielzog van de Franse socioloog Pierre Bourdieu wordt de sociale constructie geanalyseerd van mannelijke en vrouwelijke rollen. Tegenwoordig moeten vrouwen niet alleen strijden tegen het denkbeeld dat er niets meer te bevechten valt, maar ook tegen revanchistische mannen (‘masculinisten’) die het feminisme betitelen als een misdaad tegen de menselijkheid. Na afloop debat met o.a. Susanne Klingner, o.a. journaliste bij TAZ en Süddeutsche Zeitung, en Liliane Roudière, hoofdredacteur van vrouwenblad Causette. Arte, 20.15-21.45u.

France 2012. Wekelijks discussieprogramma onder leiding van Philippe Dessaint over de aanstaande presidentsverkiezingen in Frankrijk. Gasten vandaag: Dominique de Villepin, kandidaat van République Solidaire, Clémentine Autain, vertegenwoordigster van het Front de Gauche en Sergio Coronado, campagneleider van Europe Écologie-Les Verts-kandidate Éva Joly.Zonder ondertiteling.TV5, 21.00-22.30u.

Les suffragettes – ni paillassons, ni prostituées. Documentaire over de protestbeweging in Groot-Brittannië die er in 1928, na dertig jaar strijd, in slaagde het enkele decennia daarvoor nog ondenkbare te bewerkstelligen: algemeen kiesrecht voor vrouwen. De strijd die de radicale leden van de National Union of Women’s Suffrage Societies daarvoor moesten leveren was hard en sommigen van hen betaalden met hun leven. Arte, 22.05-23.00u.

Amusement

Het verloren voorwerp: de auto. Humoristisch programma dat in elke aflevering een ondergewaardeerd gebruiksvoorwerp belicht en de relatie tussen de mens en dat voorwerp illustreert via archieffragmenten uit binnen- en buitenland. Stany Crets vergelijkt de carrosserie van Freya Van den Bossche met het binnenwerk van Caroline Gennez en Basil Fawlty probeert zijn Mini Cooper op gang te slaan met een boom. En in 1965 had een chauffeur gemiddeld 1,87 promille in zijn bloed als hij betrokken was bij een ongeval. Eén, 21.30-22.00u.

Law & Order: special victims unit. Politieserie over eenheid van de politie in New York die seksuele misdrijven bestrijdt. Als twee zussen omkomen bij een brand, verschijnt er bewijs dat naar de vader leidt. Een expert heeft echter een andere theorie. Hoofdrol voor de dochter van Jayne Mansfield, Mariska Hargitay. Net5, 23.05-23.55u.

Les petits meurtres d’Agatha Christie: le flux et le réflux. Misdaadserie naar de verhalen van Agatha Christie. Er wordt flink geroddeld over het huwelijk tussen een jonge vrouw en een rijke oude man. Wanneer hij plotseling overlijdt en zij miljoenen erft, is dat ronduit verdacht – vindt vooral de familie van de overledene, die op de erfenis gerekend had en het er niet bij laat zitten. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 23.55-01.30u.