Tweede Kamer blijft bezuinigingen op passend onderwijs steunen

Het massale lerarenprotest gisteren in de Amsterdamse Arena hebben de coalitiepartijen in de Tweede Kamer niet van gedachten doen veranderen. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV steunden het voorstel, de oppositiepartijen niet. SP en D66 willen dat de minister de plannen terugdraait. Daarvoor pleitten ze gisteren in de Kamer.

Minister Van Bijsterveldt (CDA) begrijpt dat de bezuinigingen „pijn doen”, maar beloofde in te grijpen als blijkt dat het niet goed gaat met leerlingen met een beperking. Morgen komt ze aan het woord in de Tweede Kamer.

Ruim 50.000 leraren kwamen gisteren bijeen in de Arena om te demonstreren tegen de maatregelen. Ook werd er actie gevoerd op meer dan 3.300 basis- en middelbare scholen en bleven ruim zeventienhonderd scholen dicht.

Het totale budget voor passend onderwijs daalt in 2015 van 3,7 naar 3,4 miljard euro. Korten op bureaucratie en het stoppen van diverse projecten moeten iets minder dan de helft van die bezuiniging opleveren. Bijna 100 miljoen euro wordt gekort op ambulante begeleiding. Ook het samenstellen van grotere klassen moet tientallen miljoenen opleveren.

Het was de grootste onderwijsmanifestatie sinds jaren. Eind januari staakten de leraren ook al tegen de bezuinigingen. Toen kwamen ruim 20.000 docenten bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht. In 1982 demonstreerden 40.000 tot 50.000 mensen op het Malieveld in Den Haag tegen plannen van minister Deetman. NRC