Topman van Oranjewoud krijgt boete van een ton

Bestuursvoorzitter Gerard Sanderink van het beursgenoteerde ingenieursbureau Oranjewoud moet een boete van 100.000 euro betalen voor het niet melden van enkele aandelentransacties in een van zijn andere bedrijven. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof vorige maand bepaald, zo blijkt uit een recent gepubliceerd vonnis.

De overtreding van de Wet melding zeggenschap dateert van de jaren 2003 en 2004, toen Oranjewouds huidige moederbedrijf Centric zelf beursgenoteerde was onder de naam Centric KSI. Topman Sanderink kocht, na de overname van de bedrijven Multihouse en KSI, een kleine 4 miljoen aandelen bij om zijn meerderheidsbelang op peil te houden. Hij verzuimde deze 12 transacties te melden bij toezichthouder AFM. Die deed vervolgens aangifte bij justitie.

Volgens Sanderink zelf handelde hij niet te kwader trouw en heeft hij geen beleggers willen benadelen. Hij was in die dagen vooral bezig om zijn bedrijf op orde te krijgen. „Ik moet ondernemen, van de rest heb ik geen verstand”, verklaarde hij voor de rechter. Hij verwachtte dat zijn bedrijfsjuriste hem wel op de meldingsplicht zou wijzen. In navolging van de rechtbank, oordeelde het hof dat Sanderink opzettelijk nalatig is geweest, waarmee hij „ernstig te kort is geschoten” in de wettelijke meldingsplicht waaraan bestuurders moeten voldoen.