Teeven, Schippers en KLPD winnen ‘Big Brother Award’

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft vanavond een publieksprijs gekregen voor ‘grofste privacyschender’ van het jaar. De staatssecretaris won volgens de organisatie met grote meerderheid de publieksprijs van de Big Brother Awards ‘vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken’.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft vanavond een publieksprijs gekregen voor ‘grofste privacyschender’ van het jaar. De staatssecretaris won volgens de organisatie met grote meerderheid de publieksprijs van de Big Brother Awards ‘vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken’. Ook Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) kregen een prijs.

De winnaars van de achtste editie van de Big Brother Awards werden vanavond bekendgemaakt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Behalve het publiek deelde ook de jury prijzen uit. Deze prijzen waren onderverdeeld in drie categorieën: overheid, personen en bedrijven.

Schippers kreeg een Big Brother Award in de categorie personen. Schippers pleitte voor een doorstart van het elektronisch patiëntendossier, ondanks dat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand.

Het KLPD kreeg de prijs in de categorie overheid vanwege het gebruik van afluistersoftware. Van de drie genomineerde bedrijven won Facebook, dat ‘ondanks een reeks aan privacymissers op privacygebied naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers’.

Bits of Freedom, dat zich inzet voor digitale burgerrechten, organiseert de Big Brother Awards. De prijs moet op een vrolijke manier aandacht vragen voor privacymissers en een overzicht geven van de toestand van dit grondrecht het voorgaande jaar.