'Te dik' model wint zaak

Stijn Bronzwaer

De ‘te dikke’ winnares van tv-programma Holland’s Next Top Model krijgt alsnog haar hoofdprijs van 75.000 euro. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanochtend bepaald.

Ananda Marchildon was de winnares van HNTM in 2008. Zij klaagde de bij het programma betrokken modellenbureaus Elite en MTA aan nadat zij slechts 10.000 euro van de beloofde 75.000 euro aan modellenopdrachten kreeg. De bureaus konden Marchildon nergens kwijt, meldden ze, vanwege haar ‘te brede heupen’; rond de 94 centimeter.

De rechter bepaalde dat Elite en MTA „toerekenbaar tekortgekomen zijn” en het restant moeten betalen. Ook Rosalinde Kikstra, winnares in 2009, kreeg haar prijs niet, om dezelfde reden. Kikstra beraadt zich nog op juridische stappen. „Ik hoop dat mensen nu nadenken voordat ze aan zo’n programma meedoen”, aldus Marchildon.

RTL zegt in een reactie „blij te zijn voor Ananda dat het geregeld is”. Of er dit jaar weer een HNTM komt is nog onbekend. RTL begon onlangs met modellenprogramma The Face. Ook hier kunnen kandidaten een contract winnen, maar er is geen gegarandeerd bedrag aan verbonden. Volgens RTL is er geen verband met de ophef rond HNTM.