Syrische Rode Kruis 45 minuten in Baba Amr - ‘bewoners gevlucht’

Straatbeeld van Homs. Let wel: van ruim anderhalve week geleden. De ravage zal momenteel waarschijnlijk nog veel groter zijn, maar recent beeldmateriaal is niet beschikbaar. Foto AFP

Een team van het Syrische Rode Kruis (Rode Halve Maan) is vandaag 45 minuten lang in de tot vrijdag zwaar belegerde wijk Baba Amr in Homs geweest. Tot nu toe hielden Syrische strijdkrachten de hulporganisatie tegen buiten de wijk.

Update 17.28 uur: Een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis, Hicham Hassan, zegt dat de meeste bewoners de wijk Baba Amr in de stad Homs zijn ontvlucht. Hij doet deze uitspraken in de Zwitserse stad Genève op basis van waarnemingen van het team van de Rode Halve Maan dat vandaag 45 minuten lang in de wijk was. Ook VN-chef Humanitaire Zaken, Valerie Amos, zou hierbij aanwezig zijn geweest, meldt persbureau AP.

Het was het eerste bezoek van de hulporganisatie aan Baba Amr, nadat de belegering van de stad Homs vrijdag ten einde kwam. Het leger van president Bashar al-Assad nam die dag de stad in en sloot de wijk Baba Amr, waar zich tot dan toe veel opstandelingen schuil hadden gehouden, af voor internationale hulp. Activisten zeggen dat het leger dit deed om de tijd te hebben het bewijs van zijn verwoestingen en moordpartijen in de wijk uit te kunnen wissen. Er zouden sinds vorige week onder meer standrechtelijke executies zijn uitgevoerd.

Eerder geen toegang ‘omdat slachting eerst moest worden afgemaakt’

NRC-correspondent in Noord-Libanon Gert van Langendonck schrijft vandaag dat vanuit Syrië langzaam de verhalen door over de val van de opstandige wijk Baba Amro, in Homs doorsijpelen.

Hij schrijft dat sinds het Syrische leger vrijdag Baba Amro binnentrok, er echter nog altijd maar weinig betrouwbare informatie is over de stad. Want officieel mocht het Rode Kruis de wijk dan al langer binnen, in de praktijk kwam daar tot vandaag niets van terecht. Volgens één van de mannen die Langendonck in een ziekenhuis in Libanon interviewt, “omdat ze eerst de slachting moeten afmaken.”

Ook VN-chef Humanitaire Zaken, Valerie Amos, werd afgelopen week de toegang tot de wijk Baba Amr nog ontzegd. Dat kwam het regime van Bashar al-Assad op een veroordeling van de Verenigde Naties te staan, die ook China en Rusland steunden, doorgaans toch juist de bondgenoten van Assad.

Amateurbeelden uit Homs die persbureau Reuters gisteren online plaatste: