Statiegeld op flessen van 1,5 liter verdwijnt - Tweede Kamer stemt in

Het statiegeld op plastic flessen van anderhalve liter verdwijnt vanaf 2014. Foto SXC / alejaeger

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het plan van staatssecretaris Joop Atsma van Milieu om het statiegeld op flessen van anderhalve liter af te schaffen. Dat schrijft onder meer nos.nl. Vanaf 1 januari 2014 is statiegeld niet meer verplicht.

Update 21 maart: Volgens Socrates Schouten is in de commissievergadering die 7 maart plaatsvond, gesproken over statiegeld, maar is er nog geen definitieve conclusie gevallen. Wel is er volgens hem een deelakkoord gesloten met VNG, maar is statiegeld daar juist de onvolkomen paragraaf.

Hogere boetes voor zwerfvuil

De afschaffing van het statiegeld scheelt volgens Nederlandse bedrijven erg veel kosten, en Atsma vertrouwt erop dat burgers hun flessen toch wel terugbrengen. Economie-redacteuren Barbara Rijlaarsdam en Oscar Vermeer schreven hierover gisteren in NRC Handelsblad:

Een statiegeldfles kost de fabrikant 6 cent per stuk. In ruil voor het afschaffen van het statiegeld belooft de verpakkingsindustrie duurzamer om te gaan met verpakkingen, onder meer door minder (schadelijke) grondstoffen te gebruiken en het hergebruik van kunststof te laten toenemen van 42 procent nu tot 52 procent over tien jaar.

Voor mensen die de flessen toch op straat gooien, gaat hij de boetes drastisch verhogen, van 90 naar 400 euro.

Bedrijfsleven enthousiast over afschaffing ‘systeem van de vorige eeuw’

In het artikel van Rijlaarsdam en Vermeer zegt Cees de Mol van Otterloo namens het ‘verpakkende bedrijfsleven’ (de frisdrankfabrikanten, de supermarkten, Unilever, Heineken, maar ook non-food bedrijven als Blokker) dat de afschaf van het statiegeld erg verstandig is. Rijlaardam en Vermeer schrijven:

De Mol van Otterloo noemt het verstandig om “een systeem van de vorige eeuw” dat inefficiënt is en veel administratieve kosten met zich meebrengt, te vervangen en alle energie te richten op de ‘Plastic Heroes-campagne’.

Het doel van deze campagne, die in 2009 werd geïntroduceerd, is Nederlandse consumenten ertoe te zetten hun plastic verpakkingsafval te scheiden. Dat kan door ze naar een speciale afvalbak te brengen, of door ze thuis te verzamelen in een aparte afvalzak. Rijlaarsdam en Vermeer schrijven:

Het statiegeldsysteem is omslachtig, vindt De Mol van Otterloo. “Als u een lege fles inlevert bij uw supermarkt, denkt u: zo, daar ben ik van af. Maar voor de supermarkt en de fabrikant begint het gedoe dan pas. Al die flessen moeten worden gescand en geteld, omdat de winkelier bij de fabrikant zijn kwartjes moet zien terug te krijgen.”

Gemeenten stuk minder enthousiast over afschaf statiegeld

De gemeenten zijn in het NRC-artikel aanmerkelijk minder enthousiast over het afschaffen van het statiegeld.

“Fantastisch dat het bedrijfsleven duurzamer gaat inzamelen, maar wij willen eerst de resultaten zien. Het mag niet ten koste gaan van het milieu”, zegt een woordvoerder van de VNG.

Atsma is niet bang dat er meer zwerfafval op straat terechtkomt. Hij zegt tegen nos.nl:

“Mensen zijn zich bewust van het feit dat we aan ons eigen milieu en leefomgeving moeten denken en dat betekent dus dat je gewoon die flessen kan terugbrengen naar de winkel waar je ze ook koopt.”