'Smollie', dribbelaar met kromme benen

Wlodi Smolarek speelde bij Feyenoord, FC Utrecht en 63 keer in het Poolse elftal. Een kind van het communisme.

Hij was zo’n typische voetballer: kromme benen en de bal aan een touwtje. Hij beleefde de gloriejaren van het Poolse voetbal. Kind van het communisme dat pas in 1986 – na vijf jaar touwtrekken door buitenlandse clubs – in het Westen mocht gaan voetballen. Wlodi Smolarek is vanmorgen op 54-jarige leeftijd in zijn geboorteland overleden.

Na een eerste avontuur bij Eintracht Frankfurt kwam de in Lodz geboren Pool in 1988 naar Nederland Hij speelde bijna twee jaar als linksbuiten in de Kuip. Oud-ploeggenoot John de Wolf reageerde vanmiddag geschokt op diens overlijden. „Hij was een fantastische kerel en een geweldige voetballer. Een legende in Polen. Ook als persoon. Altijd lachen, altijd gek doen.”

Van Feyenoord verhuisde Smolarek in 1990 naar FC Utrecht. Hij speelde ruim zes jaar in de Galgenwaard. Rob Alflen, nu assistent-coach van FC Utrecht, was destijds ploeggenoot: „Wlodi was ondanks zijn gebrekkige Nederlands een heel sociale man”, reageerde de geraakte Alflen vanmiddag. „Hij was natuurlijk een oude vedette, maar voor ons jongeren erg belangrijk”, aldus Alflen. „Hij deelde zijn enorm ervaring met ons. Hij was ook heel gezond met zijn sport bezig.”

Hoewel klein van stuk speelde Smolarek bij FC Utrecht in de spits. Alflen: „Een bonkige speler, razend slim en totaal niet bang voor welke mandekker dan ook.”

Smolarek voetbalde 63 keer in het wit-rode tenue van Polen. Hoogtepunt in zijn interlandloopbaan: derde op het WK in 1982. Zijn laatste interland speelde hij in 1992 – in de Kuip als invaller tegen Oranje.

Na zijn actieve voetballoopbaan keerde hij in de jaren negentig als jeugdtrainer terug bij Feyenoord. Hij woonde naast zijn Nederlandse ontdekker en zaakwaarnemer Jan de Zeeuw decennialang onder de rook van Rotterdam in Ouderkerk aan den IJssel. Daar was hij in zijn vrije tijd urenlang aan het vissen. Want behalve dribbelaar was hij ook een fanatiek hengelaar.

In Ouderkerk groeide zijn zoon Ebi op. Die speelde net als zijn vader bij Feyenoord en later onder meer bij Dortmund. Na allerlei omzwervingen voetbalt Smolarek junior nu bij ADO Den Haag.

Zondag speelt Feyenoord thuis tegen FC Utrecht. Beide ploegen voetballen met rouwbanden. Er wordt een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de populaire Pool.