Santorum wint voorverkiezingen in Tennessee en Oklahoma

Santorum vandaag in Washington. Foto AFP / Karen Bleier

Rick Santorum wint de voorverkiezingen in Tennessee en Oklahoma. CNN durft dat te voorspellen op basis van exit polls. Het zijn de eerste twee staten vannacht die naar de conservatieve kandidaat gaan.

Santorum moest het goed doen in Tennessee, omdat het erg lastig zou worden als hij die aan Romney moest laten. Onze correspondent in de VS Guus Valk zei daar eerder vanavond over:

“Wat is er nog over van de Santorum surge? De enige échte test daarvoor is Tennessee. Deze staat, met een evangelisch electoraat, zou Santorum met gemak moeten kunnen winnen. Maar Santorums zwakte is dat hij tot nu toe alleen staten won die zogeheten caucuses hielden (voorrondes waarbij kiezers in groepen beslissen wie ze aanwijzen). Een echte voorverkiezing heeft hij nog altijd niet gewonnen, Tennessee zou de eerste zijn.”

Ook Oklahoma lijkt naar Santorum te gaan, volgens CNN. In Tennessee zijn 58 kiesmannen te verdelen, in Oklahoma 43.

Romney wint drie staten, maar de twee vechten nog om de belangrijkste

Eerder werd al duidelijk dat zijn rivaal en de grootste favoriet voor de Republikeinse nominatie, Mitt Romney, wint in Virginia, Vermont en Massachusetts. In alle drie de gevallen was dat geen verrassing. In Massachusetts, waar Romney gouverneur was, won hij met grote afstand: 70 procent tegenover 12 voor Santorum, 9 voor Paul en 4 voor Gingrich. Gingrich won in zijn thuisstaat Georgia.

Maar de meeste ogen zijn gericht op Ohio. Valk daarover:

“Het lijkt de allerbelangrijkste staat van vannacht. Het is echt een swing state, een staat waar het in november spannend wordt tussen de Republikeinen en de Democraten. Het is een staat waar je van alle markten thuis moet zijn en ook zwevende kiezers moet kunnen overtuigen. Als Romney wint, kan hij laten zien dat hij zwevende kiezers kan aanspreken. Dat is in de beeldvorming erg belangrijk.”

De voorverkiezingen zijn getrapt: er worden kiesmannen (of ‘gedelegeerden’) gekozen die op hun beurt een kandidaat steunen. De Republikeinse nominatie gaat naar de kandidaat die als eerste 1144 kiesmannen heeft, één meer dan de helft van het totaal. Romney stond voor Super Tuesday op 203 kiesmannen en had daarmee een voorsprong op Santorum (92), Gingrich (56) en Paul (25). Vannacht zijn 419 kiesmannen te verdelen.