Rutte en Schulz kibbelen over PVV-meldpunt

Óf premier Rutte óf voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement spreekt niet de waarheid rond het PVV-meldpunt voor overlast van Oost-Europeanen. Rutte zegt geen afstand te hebben genomen van het meldpunt van zijn gedoogpartner. Schulz houdt vol dat Rutte dat in een gesprek met hem wel degelijk heeft gedaan.

In het vragenuurtje in de Tweede Kamer stelde Rutte gisteren dat het door Schulz geaccordeerde verslag in deze krant niet klopt. Schulz verklaarde in het interview na zijn gesprek met de premier dat Rutte zich open over het meldpunt had uitgelaten. „Hij zei: ‘Ik ben het er niet mee eens. Niet met de inhoud en niet met de vorm.’” Op de vraag van Schulz of het kabinet geen afstand moet nemen, antwoordde Rutte volgens de parlementsvoorzitter: „Maar dat doe ik, ik neem afstand.”

Rutte antwoordde op vragen van PvdA’er Martijn van Dam dat het vorige week verschenen verslag niet klopt. „Ik zeg dus niks over de heer Schulz.” Van Dam wilde horen dat Schulz „liegt”, maar daartoe liet de premier zich niet verleiden. „Ik kies mijn eigen woorden.”

De Duitse voorzitter hield vanochtend zijn lezing staande. Volgens Schulz’ woordvoerder heeft Rutte uiteengezet dat het meldpunt niet van de regering is, dat zij voor vrij verkeer van personen binnen de Unie is en dat het kabinet vóór migratie uit Oost-Europa is. Dat heeft Schulz zo geïnterpreteerd dat Rutte „qua vorm en inhoud afstand neemt van het meldpunt. Zo heeft hij dat dus gezegd in het interview in NRC.” Zowel Schulz als zijn woordvoerder beheerst de Nederlandse taal.