Romney verslaat Santorum in Ohio in nek-aan-nekrace - maar raakt beschadigd

BOSTON, MA - MARCH 06: Republican presidential candidate, former Massachusetts Gov. Mitt Romney greets supporters at a Super Tuesday night gathering with his family on at the Westin Copley Place March 6, 2012 in Boston, Massachusetts. Mitt Romney celebrated Super Tuesday wins in Massachusetts, Vermont and Virginia. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Mitt Romney begroet zijn aanhangers op Super Tuesday in Boston, Massachusetts. Foto AFP / Justin Sullivan

Mitt Romney heeft een nipte overwinning geboekt op zijn rivaal Rick Santorum in de staat Ohio. Romney loopt 12.000 stemmen voor met 96 procent van de stemmen geteld.

Romney won ook in Virginia, Vermont, Idaho en Massachusetts, waar hij gouverneur is geweest. Santorum won in Oklahoma, Tennessee en North Dakota. Newt Gingrich won in zijn thuisstaat Georgia.

‘Ohio wijst vaak de uiteindelijke winnaar aan’

De uitslag in Ohio wordt gezien als een indicator voor de presidentsverkiezingen. Onze correspondent in de VS Guus Valk eerder over de dichtbevolkte staat:

“Het is een grote swing state, die in november mogelijk beslissend zal zijn. Als de uiteindelijke winnaar het hier niet goed doet, maakt dat hem kwetsbaar in de strijd met Barack Obama. En, zoals het conservatieve weblog breitbart.com opmerkt: in 25 van de 27 voorverkiezingen heeft Ohio de uiteindelijke winnaar aangewezen.”

Romney en Santorum spraken toen de uitslag in Ohio nog niet bekend was:

De resultaten in alle tien de staten:

Bron The Washington Post / APBron The Washington Post / AP

Republikeinse race ‘nog zeker lang niet beslist’

Volgens onze correspondent Guus Valk gaat de race nog zeker een maand of twee maanden duren. Het blijft volgens Valk een probleem voor Romney dat hij de midwestelijke en zuidelijke staten maar niet kan winnen. “Het is een patroon dat al langer duurt en dat op de lange duur wel problematisch voor hem kan worden.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het beeld: Romney bouwt voorsprong uit, maar raakt beschadigd door stevig tegenspel. Hoe langer het duurt, hoe meer schade hij oploopt.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Mitt Romney verzucht dat hij na twee maanden naar huis wil. Dat klonk niet als de winnaar die de zege van Super Tuesday claimt

nrc.nl hield vannacht een liveblog bij over Super Tuesday. Lees het hier terug.