Remake 'ReykjavikRotterdam' zwak

Contraband. Regie: Baltasar Kormákur. Met: Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Ben Foster, Giovanni Ribisi. In: 47 bioscopen. **|

Voormalig smokkelaar Chris (Mark Wahlberg) monstert nog één keer aan op een containerschip, vooral om Andy, de broer van zijn vrouw, uit de brand te helpen. De niet zo snuggere Andy wordt bedreigd door een gangster die geld wil zien voor de kilo’s cocaïne die Andy noodgedwongen overboord gooide. Onder toeziend oog van een achterdochtige kapitein varen ze naar Panama om een lading vals geld op te pikken. Daar gaat van alles mis.

Baltasar Kormákur speelde de hoofdrol in de IJslandse thriller Reykjavik-Rotterdam; nu is hij regisseur van Contraband, de Amerikaanse remake van de film uit 2009 waarin Victor Löw een bijrol had. Veel bleef hetzelfde; zo behield Kormákur de running gag met een gestolen schilderij van abstract expressionist Jackson Pollock, ofwel ‘Jack the Dripper’. Maar zoals vaak blijkt de remake inferieur. De kwaliteiten van het origineel – een zeer strakke montage en oog voor frisse beeldcomposities – verhulden toen een weinig origineel verhaal. Kormákur wisselt die stilering in voor realisme en couleur locale, maar door die nadruk op authenticiteit valt op dat de personages van bordkarton zijn.

    • André Waardenburg