PvdA-leden kiezen vanaf vandaag nieuwe leider - ook tweede keuze is kansrijk

Kandidaat-PvdA-leiders Lutz Jacobi, Diederik Samson, Martijn van Dam, Nehabat Albayrak en Ronald Plasterk na een debat in de Meervaart in Amsterdam. Foto NRC / Olivier Middendorp Foto: Olivier Middendorp Kandidaat-PvdA-leiders Lutz Jacobi, Diederik Samson, Martijn van Dam, Nehabat Albayrak en Ronald Plasterk na een debat in de Meervaart in Amsterdam. Foto NRC / Olivier Middendorp

PvdA-leden kunnen vanaf vandaag per email of post hun stem uitbrengen op de vijf kandidaten voor het partijleiderschap.

De strijd om het leiderschap gaat tussen de Kamerleden Ronald Plasterk, Diederik Samsom, Martijn van Dam, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi. De kandidaten zijn de afgelopen weken vijf keer met elkaar in debat gegaan.

Ook de tweede keus is belangrijk in de PvdA-stemprocedure

De leden kunnen stemmen via het zogenoemde ‘alternative vote’-systeem. Elke stemgerechtigde plaatst de kandidaten in de volgorde van zijn voorkeur, dus van 1 tot en met 5. Als er na de eerste telling van de stemmen een kandidaat meer dan de 50 procent van de stemmen behaalt, is deze direct verkozen.

Als geen enkele kandidaat een absolute meerderheid heeft behaald, valt de kandidaat die het minst vaak als 1e keus is aangegeven af. Vervolgens worden de stemmen van de mensen die op deze kandidaat hadden gestemd over de andere kandidaten verdeeld op basis van de tweede voorkeur. Dit proces wordt herhaald, net zo lang totdat er een kandidaat uitkomt met meer dan de helft van de stemmen. Op deze manier kan een kandidaat die favoriet is in de eerste ronde, maar minder dan 50 procent van de stemmen haalt, alsnog verliezen. Dat overkwam Jan Pronk in de strijd om het voorzitterschap met Lilianne Ploumen in 2007.

De ledenraadpleging sluit volgende week woensdag. De uitslag wordt twee dagen later op vrijdag 16 maart om 16.00 uur bekendgemaakt op het partijbureau in Amsterdam.

Meerderheid PvdA-leden kiest Samsom

Gisteren bleek uit een peiling van het televisieprogramma Eenvandaag dat een meerderheid van 54 procent van de PvdA-leden wil dat Diederik Samsom de nieuwe leider van hun partij wordt. Ronald Plasterk volgt hem met 31 procent op enige afstand. Nebahat Albayrak staat met negen procent van de PvdA-leden derde. De twee andere kandidaten, Martijn van Dam en Lutz Jacobi, krijgen slechts een paar procent van de PvdA-stemmers achter zich.

In Eenvandaag zei Samsom gisteravond dat hij na de verkiezingen graag met de SP in de coalitie zou zitten.

“Ik zie daarnaar uit. Ik denk dat op veel belangrijke terreinen, waaronder sociale zekerheid, goed met de SP samen te werken is. Ze zijn groot genoeg om verantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur.” - Samsom

Om een meerderheid te kunnen behalen, denkt Samsom dat ook samenwerking met het CDA nodig is.