Paul Witteman zegt sorry

Hoorden we daar iemand zachtjes ‘sorry’ mompelen? Tv-presentator Paul Witteman schrijft in de VARA Gids over het omstreden interview met kandidaat PvdA-leider Nebahat Albayrak in Pauw & Witteman van 27 februari. Hij stelt dat „hoewel de vragen op zich juist waren, de toon van het gesprek en de lichaamstaal van de ondervragers ten onrechte een gebrek aan respect suggereerden”. Hij noemt dit een ‘ontsporing’.

Witteman reageert hiermee op brieven in de tv-gids over het interview, dat veel kritiek kreeg. In het interview raakte Albayrak geïrriteerd omdat zij alleen maar vragen kreeg over het feit dat ze een vrouw en een Turkse is. Tegen politica in ruste Femke Halsema, zei ze: „Sla hem, Femke!” Hierop raakte vooral Jeroen Pauw geïrriteerd. Als Albayrak antwoordde, keek hij ongeïnteresseerd naar het plafond met de armen over elkaar. Hij onderbrak haar met: „Schiet nou even op” en noemde het gesprek: „ontzettende sneuneuzerij”. Ook verwees hij naar zijn catalogo delle belle: „Turkse vrouwen kunnen heel leuk zijn, weet ik uit ervaring.”

Elders in de VARA Gids, in zijn column, geeft Witteman de schuld van het mislukte interview aan de PvdA-leiding, die het de vijf kandidaten verbood om zich tegen elkaar af te zetten. Op 2 maart zei Jeroen Pauw in het multiculturele praatprogramma De halve maan al dat hij niet chagrijnig had moeten worden. Maar ook: „Ik doe niet vrouwonvriendelijker dan tegen mannen.”