Oud-minister Boersma overleden

Oud-minister Jaap Boersma is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn biograaf Jeroen Terlingen. Boersma was minister van Sociale Zaken in de kabinetten-Biesheuvel I en II (1971-1973) en in het kabinet-Den Uyl (1973-1977).

Boersma ging in 1953 werken bij het CNV. In 1964 kwam hij voor de voormalige anti-revolutionaire partij (ARP), dat later met twee andere partijen samensmolt tot het CDA, in de Tweede Kamer. In 1973 trotseerde hij zijn fractievoorzitter door ja te zeggen tegen het verzoek minister te worden in een als progressief beschouwd kabinet onder leiding van Joop den Uyl.

Na zijn ministerschap was Boersma nog maar kort lid van de Tweede Kamer voor het CDA, waarin de ARP inmiddels was opgegaan. Hij vond de nieuwe partij te behoudend en niet sociaal. Hij stapte in 1978 over naar het bedrijfsleven en werd later lid van de PvdA. Die partij verliet hij later echter ook weer.

    • Marije Willems