Nieuwe president Jemen onder druk door aanslagen

Zondag kwamen 185 militairen om.

Rotterdam. De nieuwe Jemenitische president is meteen in een nachtmerrie beland. Sunnitische extremisten die banden met Al-Qaeda onderhouden, voerden zondag in het wetteloze zuiden van het land hun dodelijkste aanval ooit op het regeringsleger uit. Daarbij doodden ze meer dan 185 militairen en namen ze er 70 gevangen. Ook hebben ze zwaar materieel in handen gekregen.

President Abd-Rabbu Mansour Hadi, die pas twee weken geleden is aangetreden, zwoer de extremisten „tot in hun laatste schuilplaats” te zullen achtervolgen. De president staat onder zware druk van zijn Amerikaanse bondgenoten om Al-Qaeda aan te pakken. Maar de extremisten hebben zich ontwikkeld tot een geduchte tegenstander.

Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland en verwante groepen die sinds enkele maanden opereren onder de naam Ansar al-Shari’a (Metgezellen van het islamitisch recht) hebben gebruikgemaakt van de opstand tegen oud-president Saleh om hun positie in de zuidelijke provincies Shabwa en Abyan te versterken. Ze hebben enkele maanden geleden zelfs twee steden in handen gekregen, Abyans hoofdstad Zinjibar en het naburige Jaar.

Washington is bang dat Al-Qaeda zich een vrijhaven verwerft in Jemen van waaruit het terreurplannen kan smeden. Maar de aanvallen met drones en gevechtsvliegtuigen op Al-Qaeda-doelen in Jemen werken averechts. Het feit dat er regelmatig burgerslachtoffers vallen versterkt juist de positie van de extremisten. NRC