Next top model wint zaak tegen modellenbureaus - alsnog prijs

Ananda Marchildon begin februari in Pauw & Witteman. Screenshot YouTube / VARA

De ‘te dikke’ voormalig winnares van Holland’s Next Top Model heeft de rechtszaak tegen twee modellenbureaus gewonnen en krijgt alsnog de hoofdprijs van 75.000 euro.

Ananda Marchildon, winnares van de modellentalentenjacht in 2008, klaagde de bij het programma betrokken modellenbureaus Elite en MTA aan nadat zij slechts 10.000 euro van de beloofde 75.000 euro aan modellenopdrachten ontvangen had. De modellenbureaus konden Marchildon nergens kwijt meldden ze, vanwege haar ‘te grote’ heupmaat; variërend tussen de 94 en 98 centimeter, waar 90 centimeter vereist was.

De rechter bepaalde dat de modellenbureaus ‘toerekenbaar tekortgekomen zijn’, zo meldt nrc.next-verslaggever Stijn Bronzwaer.

Marchildon in een eerste reactie:

“Er valt een last van mijn schouders af. Ik had het verwacht, natuurlijk. Ik heb toch gelijk? Dit toont aan dat de samenwerking tussen programma’s en andere partijen niet goed gaat. Ik hoop dat dit de boel op scherp zal zetten. Dat makers en deelnemers nadenken over de opzet van dit soort programma’s.”

Meer modellen met legen handen achtergebleven

Bronzwaer schreef eerder dat er meer winnaressen van Holland’s Next Top Model zijn die met lege handen zijn achtergebleven:

“Ook Rosalinde Kikstra (winnares in 2009) kreeg naar eigen zeggen ongeveer 10.000 euro van de gegarandeerde 75.000 euro aan opdrachten. Beide modellen werden door Elite de wacht aangezegd, omdat ze ‘niet de juiste maten hadden’. De modellenbureaus zetten zowel Marchildon als Kikstra na hun overwinning op een intensief dieet en een fitnessprogramma. Toen dit niet snel genoeg resultaat opleverde, werd hen de deur gewezen.”

Marchildon begin februari in Pauw & Witteman: