Meldpunt voor zieke paarden vanwege verspreiding rhinovirus

Het rhinovirus is niet van dier op mens besmettelijk, maar wel bij paarden onderling. Foto AP / Gerry Broome

Er komt een centraal meldpunt voor paardenziekten. Dat meldt onder meer Omroep Gelderland. Aanleiding voor het meldpunt is de verspreiding van het rhinovirus, dat dodelijk kan zijn voor paarden.

Initiatiefnemer is de belangenorganisatie Sectorraad Paarden in Ermelo. Bij het meldpunt kunnen paardenbezitters zieke dieren melden. Ook geeft het meldpunt informatie over het omgaan met de ziekte. Waarschijnlijk gaat het meldpunt nog deze maand open.

Nu al krijgen de Paardenbond KNHS, de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en paardensportverenigingen tientallen veronruste telefoontjes.

Uitleg van het rhinovirus door een dierenarts:

Omdat het Rhinovirus geen ziekte is die op mensen overdraagbaar is, is het niet verplicht om een besmetting te melden. Het Rhinovirus is echter wel erg besmettelijk van dier op dier en heeft al aan een aantal paarden het leven gekost. De hippische sportfederatie KNHS adviseert dan ook tot en met het weekeinde geen wedstrijden te houden.

In Gelderland is op twee plaatsen de ernstigste variant vastgesteld: in Berg en Dal en Heumen. Ook in Woubrugge in Zuid-Holland is deze variant geconstateerd. Op andere plaatsen, onder meer in Driel, is de 'abortusvariant' van het virus opgedoken, waarbij veulentjes dood worden geboren. In het oosten van Gelderland zijn ook verdenkingen.

    • Niels Posthumus