Kortkolom kunst

Van der Plas directeur Muziektheater A’dam

Rotterdam. Els van der Plas wordt per 1 augustus algemeen directeur van de nieuwe stichting waarin onder meer Het Muziektheater Amsterdam opgaat. Dat is vandaag bekend gemaakt. Met Pierre Audi als operadirecteur en Ted Brandsen als balletdirecteur zal Els van der Plas het stichtingsbestuur vormen. Het Muziektheater fuseert per 1 januari 2013 met Het Nationale Ballet en De Nederlandsche Opera. Van der Plas (1960) is sinds januari vorig jaar directeur van het Nederlands Instituut voor Design en Mode, Premsela. De kunsthistorica was daarvoor de eerste directeur van het Prins Claus Fonds (1997-2010). Pierre Audi en Ted Brandsen: „Wij verwelkomen Els van der Plas van harte in de grote Muziektheaterfamilie en zien uit naar een vruchtbare en innovatieve samenwerking.” Els van der Plas: „Ik kijk er naar uit om met de drie instellingen de uitdagingen voor de komende jaren aan te gaan.” (NRC)

Toch weer danceparade in straten van Berlijn

Rotterdam. Berlijn krijgt toch weer een danceparade. In juli dit jaar zal opnieuw een elektronisch muziekfestival in de straten van de Duitse hoofdstad plaatsvinden. Nadat op de Love Parade in 2010 eenentwintig mensen om het leven kwamen, namen Duitse autoriteiten zich voor het evenement niet meer te houden. De organisatoren van de B-Parade, zoals de nieuwe naam van het festival luidt, geeft te kennen dat het feest geen opvolger van de Love Parade zal zijn en dat alles in het werk wordt gesteld om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. De organisatie verwacht 350.000 tot 400.000 bezoekers. (NRC)

Hedi Slimane nieuw creatief directeur YSL

Rotterdam. Hedi Slimane (43) wordt de nieuwe hoofdontwerper van modehuis Yves Saint Laurent, zo werd vandaag bekend. Hij volgt Stefano Pilati op, die maandagavond zijn laatste show voor het huis gaf. In de zeven jaar dat Pilati aan YSL was verbonden, zette hij een aantal succesvolle tassen en schoenen neer, maar zijn modecollecties werden wisselend ontvangen. Slimane werkte al eerder voor Yves Saint Laurent. In 1997 begon hij er als marketingassistent, en werd als snel mannenontwerper. Het wordt de eerste keer dat Slimane vrouwenmode gaat ontwerpen. (NRC)

Onbekend boek Vaandrager ontdekt

Rotterdam. Uitgeverij Passage publiceert een nog niet eerder uitgegeven boek van de twintig jaar geleden overleden dichter en schrijver Cornelis Vaandrager. Dat maakte de uitgeverij gisteren bekend. Het gaat om een novelle uit 1974 die door Karel ten Haaf, groot liefhebber van de schrijver, is ontdekt. Ten Haaf schrijft ook het nawoord. Het boek wordt 18 maart in Vaandragers geboortestad Rotterdam gepresenteerd. Vaandrager stierf in 1992 op 56-jarige leeftijd. De schrijver maakte in de jaren zestig naam als literair talent met poëzie en proza die werd vergeleken met werk van Reve en Claus. Later zouden depressies en verslavingen Vaandragers werk overschaduwen. (Novum)

Jazz-zanger Wim Koopmans overleden

Rotterdam. De Rotterdamse crooner Wim Koopmans (70) is overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Koopmans, altijd in smoking, zong vooral jazz en easy listening-reportoire, in de stijl van Tony Bennett. Hij brak aan het begin van de jaren tachtig door onder de vleugels van jazzpianist Pim Jacobs en zangeres Rita Reys die hem ontdekten in de Rotterdamse Sherry Bar. Koopmans maakte diverse platen en was te zien in vele televisieprogramma’s.(NRC)