Kort nieuws Buitenland

Chemische castratie ingevoerd in Moldavië

Chisinau. In een poging de stroom pedofiele sekstoeristen in te dammen heeft Moldavië chemische castratie verplicht gesteld voor iedereen die wordt veroordeeld wegens seksueel misbruik van kinderen. Het arme land is een belangrijke bestemming geworden voor sekstoeristen. De afgelopen twee jaar waren er negen veroordelingen voor seksueel misbruik van kinderen. Bij chemische castratie worden medicijnen gebruikt om de werking tegen te gaan van testosteron en andere hormonen. De Raad van Europa heeft in een kritische reactie gezegd dat chemische castratie alleen mogelijk zou moeten zijn als de betrokkene instemt. (Reuters)

Celstraf voor oprichter PIP-borstimplantaten

Parijs. De oprichter van het Franse bedrijf dat borstimplantaten heeft gemaakt met hiervoor niet goedgekeurde siliconen, Jean-Claude Mas, is gisteren gevangengezet omdat hij de borg van 100.000 euro niet heeft betaald. Hij was op 26 januari aangehouden wegens zijn rol in het schandaal; sommige borstprotheses zijn gaan lekken en in veel landen wordt vrouwen aangeraden de implantaten van het Franse bedrijf Poly Implant Prothese (PIP) weg te laten halen. Mas mocht aanvankelijk op vrije voeten blijven op voorwaarde dat hij een borg zou betalen. (Reuters)

Duitse NPD komt met presidentskandidaat

Berlijn. De extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) heeft een eigen kandidaat naar voren geschoven voor de Duitse presidentsverkiezing op 18 maart. Het is de historicus en ‘parlementair adviseur’ Olaf Rose, die als de intellectueel van de omstreden NPD geldt. Rose is bij voorbaat kansloos. Het staat vrijwel vast dat de kandidaat van de vier grote Duitse partijen tot staatshoofd wordt gekozen, de 72-jarige Joachim Gauck. (NRC)

Dubai kwaad over kritiek sjeik Qaradawi

Dubai. De chef van de politie van Dubai heeft gedreigd de invloedrijke geestelijke Yousef al-Qaradawi te arresteren wegens zijn kritiek op de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Dubai deel uitmaakt. Qaradawi kritiseerde zondag de leiders van de Emiraten omdat ze Syrische regimecritici hun verblijfvergunning hadden afgenomen. Politiechef Dhahi Khalfane twitterde gisteren dat Qaradawi’s uitspraken „zeer slecht zijn ontvangen” in de Emiraten. (AFP)

Rebellen in Ethiopië: Duitse gijzelaars vrij

ADDIS ABABA. Ethiopische rebellen zeggen twee ontvoerde Duitse toeristen te hebben vrijgelaten. Bij een aanval van het Afar Revolutionair Democratisch Eenheidsfront op 17 januari kwamen twee Duitsers, twee Hongaren en een Oostenrijker om. Twee Duitsers en twee Ethiopiërs werden gegijzeld. De rebellen vechten voor onafhankelijkheid van de regio waar etnische Afar wonen. (Reuters)