Kort nieuws Binnenland

Deadline van Indonesië voor aankoop tanks

Den Haag. De Indonesische regering geeft Nederland tot het eind van de maand om te beslissen of het overtollige tanks wil verkopen. Dat heeft de staatssecretaris van Defensie tegen de Jakarta Post gezegd. Als Nederland niet voor april duidelijkheid geeft, kan Indonesië dezelfde Leopardtanks van Duitsland kopen. Indonesië zou 100 afgedankte tanks willen kopen voor 280 miljoen dollar. De Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen niet te leveren aan Indonesië in verband met schending van mensenrechten. Eerdere moties om geen wapentuig te verkopen aan regimes die ze tegen de eigen bevolking kunnen inzetten, heeft het kabinet naast zich neergelegd. (NRC)

Raad van State keurt Oostvaarderswold af

Rotterdam. De Raad van State heeft het plan voor de aanleg van het Oostvaarderswold vernietigd. De provincie Flevoland wil samen met het Wereld Natuur Fonds, Het Flevo-landschap en andere investeerders het natuurgebied aanleggen. Staatssecretaris Bleker (Natuur, CDA) trok zijn steun eerder in. De Raad van State oordeelt nu „dat de financiële uitvoerbaarheid van het plan onvoldoende is onderbouwd”. Het plan kost ongeveer 400 miljoen euro en het kabinet zou daarvan ongeveer 240 miljoen betalen. Tegen het plan was onder meer de land- en tuinbouworganisatie LTO in beroep gegaan. Flevoland heeft volgens de Raad van State nog wel recht op 26,5 miljoen euro voor reeds aangegane verplichtingen. (NRC)

Advies politie in reeks overvallen op Chinezen

Middelburg. Chinese restaurants en snackbars op Walcheren hebben van de politie advies gekregen hoe te handelen bij een overval. In Middelburg, Oost-Souburg en Vlissingen werden de afgelopen weken diverse Chinese afhaalrestaurants overvallen. De incidenten vonden plaats tussen zeven en tien uur ’s avonds. Bij de overvallen werd geprobeerd geld uit de kassa te stelen. Eigenaren wordt onder meer aangeraden geen verzet te plegen en zo min mogelijk contant geld in de kassa te hebben. (Novum)

RIVM onderzoekt Schmallenbergvirus

Bilthoven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of het Schmallenbergvirus kan worden overgedragen van mens op dier. De kans op zo’n overdracht acht het RIVM klein. Om er helemaal zeker van te kunnen zijn, begint het RIVM binnenkort een onderzoek onder veehouders en dierenartsen, die het meest in aanraking komen met zieke dieren. (Novum)

Peiling: Samsom heeft meeste PvdA-stemmen

Den Haag. Diederik Samsom maakt de meeste kans om PvdA-leider te worden. Dat concludeert tv-programma EenVandaag op basis van een peiling onder PvdA-leden. 54 procent zegt op hem te zullen stemmen. 31 procent zou voor Kamerlid Ronald Plasterk kiezen. Op 16 maart maakt de partij de uitslag van haar ledenraadpleging bekend. (NRC)

Rotterdam krijgt een Pim Fortuynstraat

Rotterdam. Rotterdam krijgt een Pim Fortuynstraat. Dat bevestigde de gemeente vandaag. Welke straat het wordt, is nog niet bekend. De locatie wordt 6 mei, tien jaar nadat de flamboyante politicus werd vermoord, onthuld. De 54-jarige Fortuyn behaalde in 2002 een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam won 17 van de 45 zetels. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, kort na zijn dood, haalde zijn Lijst Pim Fortuyn 26 zetels. (Novum)