Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Privacy

Inkomensgegevens miljoenen huurders via kabinet bij huisbazen

De Wet scheefhuren komt voor huurders die 'teveel' verdienen bovenop de jaarlijkse huurverhoging. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het kabinet-Rutte heeft de privacy van miljoenen huurders geschonden door hun inkomensgegevens door te spelen aan huisbazen. In een wetsvoorstel staat dat verhuurders die informatie moeten krijgen, maar de Kamer heeft dit nog helemaal niet goedgekeurd. Toch zijn de gegevens alvast verstrekt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt vanochtend in de Volkskrant dat de inkomensgegevens maar alvast zijn verstrekt zodat de huurders ver voor de jaarlijkse huurverhoging te horen kunnen krijgen of hun huur wordt verhoogd. De huurders hadden daarvan op de hoogte moeten worden gesteld en dat is niet gebeurd, concludeert advocatenkantoor Kennedy van der Laan in een onderzoek in opdracht van huurdersvereniging Woonbond.

CBP raadde af wetsvoorstel in te dienen

De Woonbond raadt huurders aan bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) te melden dat hun privacy wordt geschonden. Het wetsvoorstel van Piet Hein Donner (CDA), sinds dit jaar geen minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet meer, kreeg volgens de Volkskrant vorig jaar al veel kritiek van het (CBP). Die miste een belangenafweging van de gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer van de burger. De privacywaakhond raadde aan het voorstel ‘zo niet in te dienen’.

Het kabinet van VVD, CDA en gedoodgpartner PVV wil met de voorgenomen wet scheefwonen tegengaan. Huurders met een inkomen van meer dan 43.000 euro zouden jaarlijks 5 procent extra huurverhoging moeten krijgen. Die toeslag kunnen de verhuurders alleen doorvoeren als ze weten hoeveel hun huurders verdienen.

‘Al meerdere huurders met klachten meldden zich

Het CBP heeft volgens de Volkskrant al meerdere klachten binnengekregen. Ook de Raad van State, waar Donner sinds dit jaar vicepresident is, zou kritisch zijn omdat er voor huurders met een inkomen van rond de 43.000 euro geen alternatieven bestaan.