John Carter speelt Star Wars op Mars

John Carter. Regie: Andrew Stanton. Met: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Ciaran Hinds, Dominic West, James Purefoy. In: 90 bioscopen. **

Voordat Edgar Rice Burroughs beroemd werd als schepper van Tarzan schreef hij A Princess of Mars. Dit debuut verscheen eerst als feuilleton in een tijdschrift en bleek deel één van een elfdelige Barsoom-reeks waarin de Amerikaanse burgeroorlogveteraan John Carter op Mars belandt.

Hollywood heeft een schreeuwende behoefte aan nieuw materiaal, het eerste John Carter-verhaal verscheen precies een eeuw geleden en grootscheepse avonturenfilms, liefst in 3D, zijn zeer in trek: voor Disney genoeg reden om het stof van de boekjes te kloppen. John Carter is sciencefiction en avonturenfilm ineen, ‘space opera’, zoals dat ooit heette. Er wordt teruggegrepen op oude vertellingen over mythische figuren, magische krachten, prinsessen in nood en beschavingen die strijden op leven en dood. Archetypische verhalen met een groot déjà vu-gehalte, en gebrek aan originaliteit speelt John Carter nogal parten. Het lijkt wel Star Wars, met John Carter als Luke Skywalker die niet prinses Leia, maar prinses Dejah Thoris redt. ‘The Force’? Die heet hier de Negende Straal. Verslond George Lucas als jongetje misschien de verhalen van Rice Burroughs?