India: gevoelige nederlaag voor regeringspartij

India’s regerende Congrespartij heeft een gevoelige nederlaag geleden bij de lokale verkiezingen in Uttar Pradesh, met 200 miljoen inwoners de grootste en tevens armste deelstaat van het land. De Congrespartij werd volgens de officiële uitslag, die vanochtend werd gepubliceerd, met 28 van de 403 zetels vierde. Zij zal geen rol spelen in een lokale regering. De winnaar, de socialistische Samajwadi Partij die veel aanhang geniet onder de armen, kreeg 224 zetels en heeft daarmee voldoende om in haar eentje een deelstaatregering te vormen.

De verkiezingen werden vooraf gezien als een lakmoesproef voor de landelijke verkiezingen, in 2014. De Congrespartij, die toch al onder vuur ligt vanwege groeiende inflatie, economische krimp en een reeks corruptieschandalen, had vooraf intensief campagne gevoerd om een goed resultaat te behalen. Partij-icoon Rahul Ghandi, die wordt genoemd als opvolger van de huidige Indiase premier Manmohan Singh, voerde er de afgelopen weken fel campagne.

Maar de 28 zetels betekenden een nederlaag, ook al was dit een kleine verbetering ten opzichte van vijf jaar geleden (toen behaalde de partij 22 zetels). Vooraf zei de partij dat zij minstens 100 zetels zou halen. Ghandi erkende vanochtend zijn verlies en zei dat hij daarvoor verantwoordelijk was. Indiase commentatoren noemden de uitslag vanochtend een bewijs van het groeiende „anti-Congressionisme” in het land (The Indian Express) en een „vernietigende klap” (The Hindu).

Als Ghandi (41) het goed had gedaan, was de kans toegenomen dat hij premier Singh (79) op korte termijn zou opvolgen. Daarmee zou een nieuwe telg van de roemruchte Nehru-dynastie aan de macht zijn gekomen. Ghandi’s vader Rajiv was eerder premier, evenals zijn oma Indira en zijn overgrootvader Jawaharlal Nehru. Zijn moeder is momenteel leider van de Congrespartij.

De partij van de huidige deelstaatpremier, Mayawati, leed eveneens een nederlaag bij de verkiezingen. Haar partij, Bahujan Samaj (BSP) kreeg 80 zetels. In 2007 was de BSP nog de grote winnaar. Mayawati komt voort uit de groep dalits, de kastelozen, en werd lange tijd aanbeden. Maar haar populariteit lijkt tanende. Mayawati liet in heel Uttar Pradesh levensgrote beelden van zichzelf plaatsen, maar pakte de (grote) economische problemen nauwelijks aan. In de gezondheidszorg en het onderwijs bleven de beloofde hervormingen uit.

Vanochtend werden ook de uitslagen van drie andere, politiek minder belangrijke deelstaten bekendgemaakt. Ook hier behaalde de Congrespartij grotendeels teleurstellende resultaten. Alleen in de deelstaat Manipur kreeg de partij een absolute meerderheid. (AP, Reuters, BBC)