Hoe teken je Elvis en Pasen?

Het begon een paar dagen geleden toen ik in een bomvolle tram stond en een mooi, jong en hip meisje achter mij een spelletje deed op haar telefoon. Ze tekende. Terwijl ik direct weemoed kreeg naar potjes Pictionary, bleek dat dit meisje een Heel Erg Serieus Spelletje speelde. DrawSomething is nieuw, en schijnbaar hip in Nederland.

Je zou DrawSomething kunnen zien als het jonge, pasgeboren zusje van WordFeud. Ze is een beetje speels, ze moet nog veel leren maar toch zijn al veel mensen fan van haar. Het begint langzaam ook door te breken in Nederland. Echter, het zusje lijkt wel heel erg op haar grote broer: het blaast ook een relatief oud, vergeten spel nieuw leven in en trekt een grote groep jongeren die het spontaan weer hip vinden.

Het voordeel van DrawSomething boven Wordfeud: er zit geen tijdlimiet aan. Bij Wordfeud moet je iedere 72 uur minstens één woord leggen. Maar bij DrawSomething kun je uren doen over je tekeningen. En het is voor bijna ieder platform. Nadeel is dat de app alleen in het Engels beschikbaar is en dat de applicatie je probeert te pesten met ‘onmogelijke dingen’. Probeer Pasen maar eens uit te beelden. Of Elvis. Of Shakira.

De applicatie toont precies hoe je tegenspeler zijn tekening heeft gemaakt, inclusief gum-acties en het verwijderen van dingen. Ook het traditionele beloningssysteem zit er in verwerkt: hoe meer dingen je correct raadt, hoe meer muntjes je krijgt. Van die muntjes kun je nieuwe kleuren aanschaffen die je kunt gebruiken om je tekeningen te pimpen.

Ik voorzie weer hele groepen mensen in het openbaar vervoer die haltes en treinen missen omdat ze zo verdiept zijn in hun spelletje, en mensen die slaapgebrek oplopen omdat ze de hele nacht liggen te tekenen.

Het is slechts een kwestie van tijd totdat de Nederlandse versie op de markt komt en heel Nederland zich weer suf tekent – net zoals vroeger.