Gesprek met Iran over atoomplannen wordt hervat

Zes grote mogendheden gaan binnenkort weer met Iran praten over zijn omstreden nucleaire programma. De Amerikaanse president Obama zei dat het gesprek, waarvan datum en plaats nog niet vaststaan, een diplomatieke kans biedt om de hoog opgelopen spanningen over de Iraanse nucleaire plannen te weg te nemen en de „oorlogstrom” tot zwijgen te brengen.

Iran had alweer vier weken geleden formeel laten weten het gesprek met de zogeheten P5+1 (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland) te willen hervatten. Gisteren maakte de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, bekend dat de P5+1 ook willen praten. De laatste bijeenkomst was in januari 2011, in Istanbul, en leverde niets op.

Als een soort gebaar van goede wil maakte Teheran tegelijk bekend het Internationaal Atoomenergie Agentschap toegang te verlenen tot een militair complex in Parchin. Iran weigerde dat eerder – formeel is Parchin geen bij het IAEA aangemelde nucleaire faciliteit waartoe het inspecteurs moet toelaten – wat weer voeding gaf aan de overtuiging in de buitenwereld dat Teheran wat te verbergen heeft. Israël denkt dat Iran aan een bom werkt. Iran ontkent dat.

Obama, die net moeilijke gesprekken achter de rug heeft met de Israëlische premier Netanyahu over een eventuele Israëlische aanval op Iran, zei gisteren dat hij een kans ziet voor diplomatie in plaats van militair geweld om de kwestie-Iran op te lossen. Hij onderstreepte dat het „in ieders beste belang” is om te kijken of een vreedzame oplossing mogelijk is. De notie dat in de komende een of twee maanden een keuze moet worden gemaakt wordt volgens hem niet door de feiten bevestigd.

Netanyahu heeft in Washington gezegd dat Israël het zich niet kan veroorloven nog veel langer met een aanval te wachten. De nieuwe gesprekken werden in Jeruzalem echter voorzichtig begroet. (AFP, AP)