Geschiedenis van Pakistan

Oppositieleider Benazir Bhutto thuis in Dubai, dec. 2004.
Oppositieleider Benazir Bhutto thuis in Dubai, dec. 2004. Foto Getty

VPRO Import: Bhutto Ned. 2, 23.50 - 01-05

Pakistan is een gevaarlijk land, met een machtig leger, een scala aan extremistische groepen, een zee van onopgeleide armen die klaarstaan voor de jihad, en een heleboel atoombommen. Dit ultraconservatieve, gewelddadige, vrouwonvriendelijke land produceerde te midden van militaire coupplegers ook een mooie, jonge, vrouwelijke premier, Benazir Bhutto. Het is goed te begrijpen dat deze opwindende mix documentairemakers uitdaagt. Toch is de Amerikaanse documentaire Bhutto niet geslaagd.

Benazir Bhutto, die in 2007 in Rawalpindi tijdens een verkiezingsbijeenkomst werd doodgeschoten, en haar familie worden gebruikt om de geschiedenis van Pakistan te vertellen. Haar vader, de charismatische Zulfikar Ali Bhutto, was in 1957 Pakistans jongste parlementslid, werd premier en president en in 1979 door generaal Zia ul-Haq opgehangen. Benazir, zijn oudste dochter, volgde in zijn politieke voetsporen. Ze werd in 1988 de jongste én eerste vrouwelijke premier. Ze werd afgezet, herkozen en weer afgezet. Na een jarenlange ballingschap keerde ze in 2007 naar Pakistan terug in de verwachting daar voor een derde termijn te worden gekozen.

Bhutto is volgepropt met mooie, interessante en bloedige beelden. Een torenhoge stapel historische gebeurtenissen, aan elkaar gepraat door belangrijke betrokkenen, maakt nog geen spannende film. Zo rond middernacht zal het knap lastig worden wakker te blijven.