Geen hand geven op Spelen om hygiëne

Britse sporters op de Olympische Spelen van komende zomer hebben het advies gekregen geen handen te schudden. Uit angst voor bacteriën moeten rivalen en hoogwaardigheidsbekleders op de Spelen in Londen met een glimlach en een vriendelijk woord genoegen nemen, zegt chef-arts Ian McCurdie van het Brits olympisch comité. Hij is bang dat sporters door ziekte medailles mislopen. McCurdie zegt dat hygiëne het verschil kan betekenen tussen succes en mislukking. Chirurg Cees-Rein van den Hoogenband (62), de chef-arts van het Nederlandse team bij de Spelen in Londen, vertelt dat ook Nederland veel aandacht heeft voor hygiëne. De vader van oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband maakte vier keer eerder deel uit van de medische staf tijdens de Olympische Spelen.

1Wat vindt u van het plan van de Britten?

Van den Hoogenband: „Over de hygiëne van sporters wordt momenteel veel gesproken door sportartsen, het is een belangrijk thema. Infecties en ziektes tijdens kwalificatietoernooien of tijdens de Spelen zijn een groot probleem. Maurits Hendriks (technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, red) heeft het medische team in oktober gevraagd het aantal gevallen terug te dringen. Echter, onderling contact is maar een klein aspect op het gebied van persoonlijke hygiëne.”

2Wat doet NOC*NSF om infecties en ziektes te voorkomen?

„We hebben diverse maatregelen voor de hygiëne van onze sporters. Altijd je handen wassen vóór en na het eten. Gebruik het toilet op je kamer en niet het openbare toilet. Trek zo vaak mogelijk schone kleren aan. Vervang je handdoeken regelmatig. En je kleren goed wassen, op zestig graden. Geen hand geven behoort niet expliciet tot ons protocol. Daarnaast hebben we een vaccinatieprogramma en sporters nemen voedingssupplementen om hun weerstand te verhogen.”

3Zijn sporters vatbaar voor ziektes tijdens de Spelen?

„Ja. Door hun enorme trainingsarbeid wordt hun immuunsysteem kwetsbaar. Nee, het olympisch dorp (waar tijdens de Spelen doorgaans duizenden sporters verblijven, red) is niet ‘gevaarlijk’ vanwege bacteriën. Er wordt altijd veel aandacht besteed aan hygiëne. Er zijn schoonmaakploegen die de appartementen dagelijks schoonmaken.”