Geen beslissing op Super Tuesday, strijd in Ohio nog onbeslist

Rick Santorum schudt de handen van zijn aanhangers op zijn verkiezingsbijeenkomst in Ohio vanavond. Foto Reuters / Jim Young

Op Super Tuesday is bij de race om de Republikeinse nominatie nog geen beslissing gevallen. Mitt Romney en Rick Santorum wonnen in de staten waar dat werd verwacht. In de belangrijke staat Ohio is het nog onduidelijk wie van de twee heeft gewonnen.

De stembussen in Ohio gingen vannacht om half twee Nederlandse tijd dicht, maar op basis van de eerste exit-polls was nog niet te voorspellen wie de staat zou winnen. In de uren die volgden stroomden de uitslagen uit Ohio binnen en bleven Romney en Santorum elkaar op de hielen zitten. Lange tijd had Santorum een aantal procentpunten voorsprong op Romney, maar aan het einde van de nacht leek Romney toch nog over Santorum heen te gaan. Mogelijk moet een hertelling van de stemmen uitkomst bieden.

Ohio cruciale ‘swing state’ met veel zwevende kiezers

De uitslag in Ohio is van groot belang omdat het een staat is met veel zwevende kiezers die daarom belangrijk wordt bij de verkiezingen in november, zo legt onze Amerika-correspondent Guus Valk uit:

“Het is echt een swing state, een staat waar het in november spannend wordt tussen de Republikeinen en de Democraten. Het is een staat waar je van alle markten thuis moet zijn en ook zwevende kiezers moet kunnen overtuigen. Als Romney wint, kan hij laten zien dat hij zwevende kiezers kan aanspreken. Dat is in de beeldvorming erg belangrijk.”

Voordat de uitslag in de cruciale ‘swing state’ Ohio bekend werd, gingen de andere staten naar de verwachte winnaars. Santorum won in de conservatieve staten Oklahoma en Tennessee en boekte ook een verrassend ruime zege in North Dakota. Romney haalde zoals verwacht de meeste stemmen in zijn thuisstaat Massachusetts en ook in Virginia en Vermont. Newt Gingrich wist te winnen in zijn thuisstaat Georgia en bleef daardoor in de race om de nominatie.

Republikeinse race ‘nog zeker lang niet beslist’

Als vannacht iets duidelijk is geworden, dan is het dat na deze Super Tuesday de race om de Republikeinse nominatie “nog zeker lang niet beslist” is, zegt onze correspondent Guus Valk vanuit Washington:

“Ik denk dat de race nog zeker een maand of twee maanden gaat duren. Santorum heeft min of meer aan de verwachtingen voldaan. Winst in Ohio zou voor hem een hoofdprijs zijn en zal als morele zege worden beschouwd. Voor Romney zou Ohio verliezen wel slecht nieuws zijn, want het is een belangrijke staat waar hij veel campagne heeft gevoerd. Romney’s probleem blijft ook dat hij de midwestelijke en zuidelijke staten maar niet kan winnen. Het is een patroon dat al langer duurt en dat op de lange duur wel problematisch voor hem kan worden.”