Espresso met Vladimir Poetin

De Russische premier Vladimir Poetin heeft erkend dat er bij de presidentsverkiezingen van zondag onregelmatigheden zijn geweest. ‘In sommige stemlokalen was een lamp kapot,’ zegt Poetin. ‘In andere stemlokalen deed het koffieapparaat het niet.’

Foto Reuters / Alexei Nikolsky

Webcams

De Russische premier Vladimir Poetin heeft erkend dat er bij de presidentsverkiezingen van zondag onregelmatigheden zijn geweest. ‘In sommige stemlokalen was een lamp kapot,’ zegt Poetin. ‘In andere stemlokalen deed het koffieapparaat het niet.’ Klopt het dat hij heeft gezegd dat alle gevallen aan de kaak moeten worden gesteld? ‘En opgehelderd,’ voegt de Russische premier toe. ‘Anders komen er weer zulke vreemde verhalen in de wereld.’ Zoals? ‘Nou ja,’ zegt Poetin. ‘Zoals de verhalen over kapotte webcams op stembureaus.’ Kloppen die niet? ‘Nee,’ antwoordt Poetin. ‘De stekker zat er gewoon niet in.’

Op een bijeenkomst met verkiezingswaarnemers wees Vladimir Poetin de protesten van de Russische oppositie tegen zijn overwinning van de hand. ‘De onvrede heeft helemaal niets met de verkiezingen te maken,’ zegt de Russische premier. Waar heeft het dan wel mee te maken? ‘Als ik het toch zou weten,’ antwoordt Poetin. Hij neemt een slokje espresso en zegt dan: ‘Ik heb gehoord dat de protesten deel uitmaken van een politieke strijd.’ Weet hij om welke politieke strijd het gaat? De Russische premier schudt zijn hoofd. ‘Maar je hoopt dat het niet weer de politieke strijd voor de emancipatie van homo’s is.’