Eigen wc en schone kleren in Londen

Het Brits olympisch comité adviseert zijn atleten om geen handen te schudden tijdens de Spelen. „Hygiëne is ook voor ons belangrijk”, zegt de Nederlandse teamarts.

Britse sporters zouden deze zomer geen handen moeten schudden op de Olympische Spelen. Uit angst voor bacteriën kunnen ze rivalen en hoogwaardigheidsbekleders in Londen beter met een glimlach en een vriendelijk woord tegemoet treden, zegt chef-arts Ian McCurdie van het Brits olympisch comité. Hij is bang dat de topsporters door ziekte medailles mislopen. McCurdie zegt dat hygiëne het verschil kan betekenen tussen succes en mislukking. De Britse regering heeft al afstand genomen van dit advies.

Chirurg Cees-Rein van den Hoogenband (62), chef-arts van het Nederlandse team bij de Spelen, vertelt dat Nederland ook veel aandacht heeft voor hygiëne. Hij maakte vier keer eerder deel uit van de medische staf tijdens de Olympische Spelen.

Wat vindt u van het Britse plan?

„Over de hygiëne van sporters wordt momenteel veel gesproken door sportartsen, het is een belangrijk thema. Infecties en ziektes tijdens kwalificatietoernooien of tijdens de Spelen zijn een groot probleem. Maurits Hendriks [technisch directeur NOC*NSF] heeft het medische team in oktober gevraagd het aantal gevallen terug te dringen. Maar onderling contact is een klein aspect van persoonlijke hygiëne.”

Wat doet sportkoepel NOC*NSF om infecties en ziektes te voorkomen?

„We hebben diverse maatregelen voor de hygiëne van onze sporters. Altijd je handen wassen vóór en na het eten. Gebruik het toilet op je kamer en niet het openbare toilet. Trek zo vaak mogelijk schone kleren aan. Vervang je handdoeken regelmatig. En je kleren goed wassen, op zestig graden. Geen hand geven behoort niet expliciet tot ons protocol. Daarnaast hebben we een vaccinatieprogramma en sporters nemen voedingssupplementen om hun weerstand te verhogen.”

Zijn sporters vatbaar voor ziektes tijdens de Spelen?

„Ja. Door hun enorme trainingsarbeid wordt hun immuunsysteem kwetsbaar. Nee, het olympisch dorp [waar tijdens de Spelen doorgaans duizenden sporters verblijven] is niet ‘gevaarlijk’ vanwege bacteriën. Er wordt altijd veel aandacht besteed aan hygiëne. Er zijn schoonmaakploegen die de appartementen dagelijks schoonmaken.”

    • Steven Verseput