Eerste uitslagen Super Tuesday: Gingrich en Romney winnen

Foto AP / Evan Vucci

Newt Gingrich heeft zoals verwacht de Republikeinse voorverkiezingen in Georgia gewonnen. De oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden moest de verkiezing in zijn thuisstaat winnen om kans te houden op de Republikeinse nominatie.

Volgens de eerste exit-poll van CNN haalde Gingrich in Georgia 45 procent van de stemmen. Romney eindigde als tweede met 26 procent, terwijl Santorum 20 procent scoorde. Gingrich bedankte direct na de uitslag zijn kiezers via Twitter:

Twitter avatar newtgingrich Newt Gingrich Thank you Georgia! It is gratifying to win my home state so decisively to launch our March Momentum. #MarchMo #250gas #SuperTuesday

Georgia is de staat waar op de verkiezingsdag van vandaag de meeste kiesmannen te winnen waren: 76. In totaal kunnen vandaag op Super Tuesday 437 kiesmannen geworden worden. De overwinning in Georgia was voor Gingrich, die eerder alleen de voorverkiezing in South Carolina won, cruciaal, schreef onze correspondent in de VS Guus Valk op zijn blog:

“Wint Gingrich in zijn thuisstaat Georgia, dan pakt hij zomaar de grootste staat die meedoet aan Super Tuesday. Dat zou hem (en zijn geldschieters) nog hoop kunnen geven om door te gaan. Verliest hij hier, dan zal hij nergens anders kunnen winnen. Dat zou zomaar het einde kunnen zijn van Gingrich’ kandidatuur, temeer omdat zijn donoren ongeduldig worden.”

Romney wint voorverkiezingen Virginia en Vermont

Mitt Romney won zoals verwacht de voorverkiezingen in de staten Virginia en Vermont. In Virginia deden Romney’s belangrijkste concurrenten Santorum en Gingrich niet mee. In Vermont wist Romney Santorum voor te blijven. Met de overwinningen haalt Romney 66 kiesmannen binnen.

Volg de laatste resultaten van Super Tuesday in ons liveblog.