dvd en web

Noodlot en toeval

Tom Tykwer Collectie. Lola Rennt, Winterschläfer, Die tödliche Maria

Dvd speelfilm

De Duitse regisseur Tom Tykwer brak ooit door met het overrompelende Lola Rennt, waarin Franka Potente met vuurrood haar door Berlijn holt om haar domme vriendje te redden, onderweg steeds nieuwe ketens van oorzaak en gevolg scheppend. Ontologie op housemuziek: met zijn generatiegenoten Tarantino, Christopher Nolan en de Wachowski's (hij verfilmde dit jaar met deze makers van The Matrix de roman Cloud Atlas) combineert Tom Tywker spektakel met filosofie en complexe dialogen. Met als gevolg films die tijd, geschiedenis en vertelstructuur binnenstebuiten keren.

Tykwer is gefascineerd door noodlot en toeval, blijkt uit de vroege films in deze collectie. In Winterschläfer (1997) botsen vijf mensen in een skioord als atoomdeeltjes op elkaar, waarna oorzaak en gevolg de één geluk brengt en de ander in de afgrond kiepert. Met rechtvaardigheid heeft dat niks te maken. Die tödliche Maria uit 1993 is een visueel barokke, claustrofobische thriller over een timide, mogelijk schizofrene vrouw die wordt geleefd door vader en echtgenoot, tot de liefde zich catastrofaal aandient. Voor fans een heel interessante box, al is het jammer dat op alle dvd’s verkeerde films zijn vermeld.