Dolfijnen groeten elkaar op zee met hun eigen naam

Elke dolfijn heeft een eigen persoonlijk fluitje dat hij vlak na de geboorte leert: zijn eigen naam.

Groepen dolfijnen groeten elkaar persoonlijk op zee, al fluitend, voor ze samen verder zwemmen. Dat ontdekten Schotse biologen die dagenlang achter de dolfijnen waren aangevaren.

Elke tuimelaar heeft zijn persoonlijke fluit: een hoog melodietje dat ongeveer een seconde duurt. Die fluit leren ze vlak na hun geboorte. Over het algemeen roepen ze hun eigen naam. Het was niet eerder gelukt om het gefluit op zee te volgen.

Bijna steeds zagen Nicola Quick en Vincent Janik het volgende gebeuren bij een ontmoeting tussen groepen tuimelaars: dolfijn Anna van groep A meldt zich, waarna dolfijn Bart van groep B invalt. Een typische sequentie is: ‘Anna!’ ‘Bart!’ ‘Anna! Anna!’ ‘Bart!’ ‘Anna!’ ‘Bart!’ Waarna de groepen van Anna en Bart samen verder zwemmen.

Quick en Janik, die erover schreven in Proceedings of the Royal Society B, vonden het opvallend dat bijna altijd één dolfijn per groep roept. Zijn Anna en Bart de groepschefs? Zwommen die twee toevallig het dichtst bij elkaar? Of is ‘Anna’ een groet waar heel groep A zich mee identificeert? We weten het niet. nrc