Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Hockey

Dit heeft de nieuwe iPad dus niet

Schimmige foto’s uit duistere Chinese fabrieken, verborgen hints in uitingen van Apple en van de vrachtwagen gevallen onderdelen. Al maanden wordt er gespeculeerd over de details het nieuwste model van Apple’s populaire tablet: de Ipad. Wat klopte er – met de kennis van nu – van al die speculaties en voorspellingen?

Foto's van vermeende onderdelen van de iPad, onlangs gepost op een Chinees forum.

Schimmige foto’s uit duistere Chinese fabrieken, verborgen hints in uitingen van Apple en van de vrachtwagen gevallen onderdelen. Al maanden wordt er gespeculeerd over de details het nieuwste model van Apple’s populaire tablet: de iPad. Wat klopte er - met de kennis van nu - van al die speculaties en voorspellingen?

Veel details van de nieuwe specificaties van de iPad - die vanavond in San Francisco werd gepresenteerd - lagen in de lijn der verwachting. Over het Retina-scherm van 2048×1536 pixels is al veel geschreven en ook de betere kwaliteit van de camera’s komt niet als verrassing.

Gewaagder waren de voorspellingen over het fysieke uiterlijk van de iPad. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren met de home button? Die zou verdwijnen, zo zou blijken uit de uitnodiging van Apple.

Het filmpje van losse vermeende onderdelen van de nieuwe iPad, dat deze week ruim 1,5 miljoen keer bekeken werd, toonde de knop echter wel. En bij het Chinese gadget-blog Micgadget wisten ze het - terecht, zo blijkt nu - zeker:

“Despite the rumors that Apple would be having no home button on their next-generation iPad, we have gotten our hands on the parts through our sources, and are now able to objectively tell you our readers the truth.”

http://www.youtube.com/watch?v=MzxxqCy7hHQ&feature=player_embedded

Maar dunner ? En lichter? Nee, de nieuwe iPad is juist iets dikker en 40 gram zwaarder.

De bloggers bij Slashgear hadden het ook mis toen ze in februari het volgende schreven:

“Get ready for a Siri-laden iPad 3, folks, more than likely coming at the start of March!”

Siri, de spraakbesturing die beschikbaar is op de nieuwste iPhones, is niet beschikbaar op de Ipad.

Evenveel geheugen voor hetzelfde geld

Ook over de camera’s op de iPad is veel gepraat. In San Francisco werd vandaag bekend gemaakt dat de iPad een iSight camera krijgt en video’s in HD-kwaliteit (1080p) kan opnemen. Dat is echter niet de 8-megapixel camera die de Taiwanese website Apple Daily voorspelde op basis van foto’s van de “achterkant van de iPad 3″.

Overigens wordt de nieuwe iPad niet goedkoper dan de huidige versie, en ook de mensen die een duurdere versie voorspelden zaten mis. De prijs blijft namelijk gelijk. Er zit dan ook niet meer geheugen in - de iPad met 128 Gigabyte is niet aangekondigd. Ook is er geen budget-iPad gelanceerd.

Apple CEO Tim Cook bij de presentatie van de nieuwe iPad in San Francisco. Foto AFP / Kevork DjansezianApple CEO Tim Cook bij de presentatie van de nieuwe iPad in San Francisco. Foto AFP / Kevork Djansezian

Ook niet uitgekomen is wat het Britse techweblog Pocket Lint meldde. Met de nieuwe iPad zou het mogelijk zijn om structuur te voelen. Een afbeelding van glaswerk voelt dan anders aan dan een afbeelding van een steen. Een door de ‘voelschermen’ zou je zelfs de rand van een tafel kunnen voelen.

Dan nog één voorspelling waar iedereen het eigenlijk over eens was. De nieuwe iPad zou de iPad 3 worden, of wellicht iPad HD. Mis. De nieuwe tablet van Apple heet gewoon iPad.