De uien uit Rijnsburg spelen alleen op zaterdag. Klaar uit

Rijnsburgse Boys, koploper in de Topklasse, ziet af van promotie naar het betaald voetbal. Want de amateurclub uit de Bollenstreek wil absoluut niet op vrijdagavond voetballen.

03-03-2012, Rijnsburg. Rijnsburgse Boys - Excelsior 31. Voor aanvang van de wedstrijd voor de ingang van de kantine. Foto Bas Czerwinski

Rijnsburg. Willem Star kan zich niet precies herinneren hoelang hij al naar de Rijnsburgse Boys komt kijken. „Maar zeker meer dan veertig jaar. Jaren voordat dit stadion er stond.” De 81-jarige supporter neemt deze zaterdagmiddag ruim een uur voor aanvang van de wedstrijd tegen Excelsior ’31 plaats op de tribune van Sportpark Middelmors.

Dat doet hij bij elke thuiswedstrijd van de Rijnsburgse Boys. De zaterdagmiddag staat voor hem in het teken van voetbal. Hij moet er niet aan denken dat de wedstrijden van zijn club op een andere dag gespeeld zouden worden. „Lijkt me niks, voetballen op vrijdagavond”, zegt hij desgevraagd. „Zaterdagmiddag speelt Rijnsburgse Boys, zo hoort het.”

Star hoeft zich voorlopig geen zorgen meer te maken. Vorige week werd duidelijk dat de club uit de Bollenstreek afziet van een eventuele promotie naar de eerste divisie van het betaald voetbal. De amateurclub had eind vorig jaar nog aangegeven een stap hogerop te ambiëren, maar gesprekken met de KNVB en een onderzoek naar de haalbaarheid van de promotie hebben de Rijnsburgers anders doen besluiten. Grootste obstakel voor de amateurs is de speeldag. De wedstrijden in de eerste divisie zijn vaak op vrijdagavond en voor de ploeg die gewend is altijd op zaterdag te spelen, is dat een onoverkomelijk probleem.

Alles op het terrein van de Rijnsburgse Boys is geel en zwart, de kleuren van de vereniging. Van de tribunes tot de kleedkamers en ook de mascotte: Kaay de kraai. „Daar komen de uien”, schalt door de speakers als de voetballers het veld komen oplopen. Het is de bijnaam van de Rijnsburgse Boys, ontstaan door de grote uienteelt in de regio. De uienteelt is inmiddels verdwenen uit Rijnsburg, maar de bijnaam van de club is blijven hangen.

Op Sportpark Middelmors, sinds 1972 de thuisbasis, is op de tribune plaats voor 1.200 supporters. Dit zitten er niet elke wedstrijd, vertelt voorzitter Cees Driebergen. „Bij een reguliere wedstrijd als vandaag tegen Excelsior zijn er zo’n achthonderd toeschouwers. Maar bij streekderby’s tegen Katwijk zijn dat er veel meer. Dan staat het hier rijendik langs de kant. Vierduizend toeschouwers is dan geen uitzondering.”

Driebergen, tevens algemeen directeur van profclub ADO Den Haag, ontvangt het bezoek in de business lounge. Die ruimte was nodig om alle sponsors van Rijnsburgse Boys voor de wedstrijd te verwelkomen. Zo’n 170 bedrijven steunen de club. Het zijn veelal regionale bedrijven die de naamsbekendheid in de regio willen vergroten. „We werken met een budget van 1,2 miljoen euro”, zegt Driebergen. Ter vergelijking: FC Eindhoven, de nummer drie van de eerste divisie, werkt met een budget van 1,5 miljoen euro.

Het geld is dan ook niet het probleem, volgens Driebergen. „Met de televisiegelden en de nieuwe sponsors die de stap naar de eerste divisie met zich meebrengt, zouden wij moeiteloos in die competitie kunnen meedraaien.” Dat de club toch afziet van promotie, heeft alles te maken met de wens op zaterdag te voetballen. „Wij zijn een echte vereniging en dat verenigingsgevoel willen wij niet verliezen”, vertelt Driebergen. „Onze fans leven toe naar de wedstrijd op zaterdagmiddag. Het is voor hen een uitje en dat neem je ze af als de ploeg op vrijdag moet voetballen.”

De vrijdagavond als nieuwe speeldag zou ook grote gevolgen hebben voor de voetballers. „Al onze spelers werken fulltime naast het voetbal. Als zij elke vrijdag een vrije dag moeten aanvragen bij hun baas, worden ze na verloop van tijd op straat gezet.”

Na afloop van de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Excelsior ’31 vertelt aanvoerder Kevin Winter dat hij blij is met de beslissing van zijn club niet te promoveren. „Voor de oudere spelers in de groep hoeft die promotie niet zo nodig”, zegt de 33-jarige Winter. „We hebben een goede groep, spelen leuke wedstrijden in de topklasse en de tribunes zitten vol.”

Op de tribunes wordt flink gediscussieerd over de kansen van Rijnsburgse Boys op een hoger niveau. Jaap Freke (57) zou wel willen zien hoe zijn club het ervan afbrengt in de eerste divisie. „Clubs als Sparta en Willem II zouden dan hier naar Rijnsburg komen. Geweldige wedstrijden worden dat.” Toch is er ook voor Freke één voorwaarde: de zaterdag. „Ik ga al jaren mee naar alle uitwedstrijden. Met die files in Nederland wordt dat onmogelijk op vrijdagavond.”