Côtes du Rhône weersomstandigheden

Kijk ik naar buiten dan constateer ik Côtes du Rhône weersomstandigheden. Grauwsluier. Grijze wolken. Grove regen. Ondanks opkomende krokusjes voel ik daarom eerder herfst dan lente. Kan te maken hebben met het feit dat ik net terug ben van een werkreis door New York waar het stralend blauw gecombineerd werd met een zon die zelfs al warmte gaf.

Op de plekken waar The Big Apple ruimte bood aan een klein terrasje dan was dit geannexeerd. Vooral in the Meatpacking District gingen de stoelen naar buiten. Een paar dagen later – de trip verlangde vervolgens een controle van het gastronomisch reilen en zeilen op de Turks and Caicos Islands- werd het zelfs factor 20.

Vol in het zonnevet at ik de plaatselijke langoesten, de gedoken conch-zeeslakken en de voor de Amerikaanse gasten geportioneerde t-bone steaks. Ook aan wijn geen gebrek.

Al waren de prijzen schrikbarend, dankzij een regime van hoge importheffingen en het feit dat deze eilandengroep enigszins uit de route ligt. Voor wijnen waarvan ik weet dat deze in de Nederlandse supermarkt een kassa-aanslag van niet meer dan € 4,99 verlangen, constateerde ik aldaar een prijssticker van $ 19,99.

Ook een nederige AC Côtes du Rhône 2010 van een goede, maar eenvoudige coöperatie diende ter plekke $ 12,99 op te brengen. Omgerekend zo’n beetje een tientje in euro’s. Ik heb ‘m laten liggen, omdat ik eenmaal terug voor dat geld wist dat ik daar ook het rood van Domaine des Escaravailles voor kan aanschaffen. En dat is dan ook nog eens een Côtes du Rhône Rasteau, afkomstig uit een van de betere villages in de streek.

Mooie wijn die zijn naam dankt aan het plaatselijk jargon voor ‘scarabee’. Een broederschap die deze keversoort hoog had zitten, schijnt de vorige eigenaar van het domein te zijn geweest. De nieuwe propriétaire, Gilles Ferran, verafgoodt gelukkig rode wijn. Dermate zelfs dat hij zich laat adviseren door oenoloog Philippe Cambie, een van de besten van Frankrijk.

Samen weten zij zeer oude grenache (tot tachtig jaar oude stokken), aangevuld met syrah, carignan en cinsault tot fraaie resultaten te bewegen. Mede dankzij de inzet van milieuvriendelijke inspanningen in de wijngaard, vaardige vingers aan de table de tri waar onrijpe druifjes en andere ongerechtigheden worden verwijderd en het voorzichtige gebruik van eikenhout produceert Domaine des Escaravailles prachtige, volbloed Rhônes. Bij hun Rasteau 2010 (€ 9,50) noteer ik: ‘Een cassisdeken. Een frambozenplaid. Een aardbeienbedje. Aangenaam zoetje. Heerlijke rondeur. Geen verbeten bitters. Licht gepeperd.

En bij Domaine des Escaravailles 2009 La Ponce (€ 14,90): ‘Veel, donker sap. Soepel, zacht, peperig. Goede bittertjes. Behaaglijke Rhône waar het prettig tegenaan leunen is.’ En dat is precies wat ik doe, als ik met een glas in de hand naar buiten kijk. Verderop in de straat leunt ook iemand. Tegen de wind.