Correspondent mag van NOS niet en van RTL wel uit Syrië berichten

RTL Nieuws zal de komende tijd gebruikmaken van de diensten van freelance oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen, die op dit moment in Syrië zit. De NOS neemt geen berichten af van Melissen omdat de omroep het land momenteel te gevaarlijk vindt voor journalisten. De Wereldomroep blijft wel gebruik maken van zijn werk.

Melissen werkt sinds 1995 voor de Wereldomroep en sinds 2000 als freelancer voor de NOS. Hij is op dit moment als enige Nederlandse journalist in Syrië, in de noordelijke provincie Idlib. Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, benadrukt dat RTL de beslissing van de NOS respecteert, maar dat zij zelf een andere keuze hebben gemaakt. „Melissen is een zeer ervaren oorlogsverslaggever, en zit nu in het gebied. Dan is het hypocriet om daar geen gebruik van te maken.” RTL Nieuws stuurde zelf geen correspondent naar Syrië.

Volgens de NOS is de situatie in Syrië te onvoorspelbaar en te gevaarlijk. Gerard van de Broek, chef buitenland van het NOS Journaal, liet gisteren weten dat de NOS daarom geen verantwoordelijkheid wil nemen voor de veiligheid van Melissen.

Melissen reageerde gisteren op de kwestie via een videoverbinding in het programma De wereld draait door. „Ik snap best dat het een moeilijke afweging is, dat vond ik zelf ook. Maar ik heb er tijd en geld in gestoken om me voor te bereiden, en heb allerlei voorzorgsmaatregelen genomen.”

Melissen noemt de afweging van de NOS gebaseerd op „een hype”, veroorzaakt door de dood van journalisten in Homs, in het westen van Syrië. Hij verblijft echter in het noorden, dat volgens Melissen veiliger is dan zijn vorige werkplek Libië. Hij is niet van plan om naar Homs te gaan.