Clemens K. niet naar Nederland

Clemens K., de man die bijna 16 miljoen euro heeft verduisterd van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Bouwkunst en Vormgeving (BKVB), komt niet naar Nederland. Het Openbaar Ministerie wilde hem een vrijgeleide geven zodat hij door justitie gehoord kan worden. Maar het OM en zijn advocaten hebben hierover geen overeenstemming kunnen bereiken.

Dat bleek gisteren tijdens een zitting van het gerechtshof in Amsterdam. K., die negen jaar lang hoofd financiële zaken was van het Fonds BKVB, sluisde tussen september 2007 en maart 2009 bijna 16 miljoen euro subsidiegeld weg naar buitenlandse rekeningen. Daarna vluchtte hij naar het buitenland.

In november 2010 is hij bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld. Hij heeft hiertegen hoger beroep aangetekend. Zijn advocaten hebben verzocht een groot aantal getuigen te mogen horen. Maar het hof wil de verdachte eerst zelf horen.

Op een eerdere zitting van het hof, in januari dit jaar, liet het OM weten K. een vrijgeleide en een tegemoetkoming in zijn reiskosten aan te kunnen bieden zodat hij alsnog in Nederland kon worden gehoord. Maar de advocaat-generaal zei op de zitting van gisteren dat zich ‘omstandigheden’ voordoen die maken dat K. toch niet naar Nederland kan komen. Volgens zijn advocaten wordt hij met de dood bedreigd door internationale criminele bendes.

Het Openbaar Ministerie wil K. nu horen in het land waar hij verblijft. Voor zover bekend is dat Thailand. Het hof heeft hiermee ingestemd, maar het heeft daarbij aangegeven dat de behandeling van het hoger beroep niet langer dan zes maanden mag worden vertraagd. Tegen K. is geen internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd en dat zal ook nu niet gebeuren, omdat het hof de poging van het Openbaar Ministerie om K. in het buitenland te horen niet wil doorkruisen.

Van het geld dat K. verduisterde kon destijds 12 miljoen euro worden teruggehaald. De resterende 3,8 miljoen euro is nog spoorloos. Volgens de advocaten van K. heeft hun cliënt het geld niet. Hij zou een baantje hebben waarvan hij nauwelijks kan rondkomen en voortdurend in angst leven wegens de bedreigingen.