Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

CDA wil parlementaire enquête over woningcorporaties - ‘lessen trekken’

Nieuwbouw van Vestia in Den Haag bij het Hof van Scheveningen. Foto NRC / Bas Czerwinski

Het CDA wil een parlementaire enquête naar het functioneren van woningcorporaties. De problemen bij Vestia zijn de druppel die de emmer doet overlopen, meent de regeringspartij.

Het CDA bepleit een onderzoek naar het systeem van corporaties, het beheer, het interne toezicht en de positie van huurders. Ook de rol van banken, toezichthouders en gemeenten moet worden bekeken. De partij stelt:

“De afgelopen jaren stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op met één constante: een gebrek aan toezicht.”

Aangezien het vooral de huurders zijn die de “klappen” moeten opvangen van het “falend beleid” van de bestuurders en toezichthouders is het volgens het CDA van belang dat het parlement een grondig onderzoek doet naar het stelsel.

Zwaarste middel Tweede Kamer inzetten om lessen te trekken

Kamerlid Bas Jan van Bochove wil weten hoe de problemen in de sector zo groot hebben kunnen worden.

“Welke lessen moeten we als Tweede Kamer trekken, om het toezicht stevig te verbeteren, zodat verspilling van maatschappelijk gebonden kapitaal niet meer kan gebeuren?”

Woningcorporatie Vestia kwam onlangs in grote financiële problemen door de handel in beleggingsproducten waarmee de Rotterdamse woningcorporatie zich wilde indekken tegen hoge rente. In december lekte uit dat Vestia miljarden te kort kwam om zijn crediteuren gerust te stellen.

Vier dagen geleden werd bekend dat Vestia dit enorme financiële gat deels gaat verhalen op zijn huurders. Vestia wil nieuwe huurders een huurverhoging van “gemiddeld ruim 9 procent” geven. Alle huurders met een inkomen boven 43.000 euro krijgen een extra huurverhoging van 5 procent.

Behalve Vestia dreigen nog eens 24 corporaties in gevaarlijk vaarwater te komen als gevolg van hun belegginsportefeuille.

Voorzichtige reacties op voorstel CDA

Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten. Getuigen worden onder ede gehoord. Eind vorig jaar werd voor het laatst een parlementaire enquête gehouden, naar de aanpak van de kredietcrisis.

De PvdA vindt het een goed idee om een parlementaire enquête naar de woningcorporaties te houden, als dat maar niet betekent dat de problemen in de tussentijd niet worden aangepakt. D66 vindt een enquête nu nog te voorbarig.

Regeerpartner VVD en gedoogpartner PVV hebben nog niet inhoudelijk op het plan van het CDA gereageerd.