buzz

Een film over ‘Psycho’

Filmmakers zien graag films over filmmakers. Die vallen vaak in de prijzen: zie de Oscarregen die er onlangs over The Artist en Hugo neerdaalde. My Week With Marilyn - over het maken van The Prince and the Showgirl – was ook genomineerd. Scarlett Johansson doet er dus verstandig aan te tekenen voor Alfred Hitchcock and the Making of Psycho . Volgens Hollywood Reporter zal Johansson de actrice Janet Leigh spelen in de legendarische douchescène van Psycho. De film gaat over de oude Hitchcock (Anthony Hopkins, met stuntbuik?) en echtgenote Alma (Helen Mirren) die in 1960 zelf Psycho financieren, een film die destijds schokte door zijn abrupte geweld, maar tevens Hitchcock meest briljante, invloedrijke en succesvolle thriller bleek te zijn.

Weinstein als Franse held

De Franse president Nicolas Sarkozy geeft de Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein een legion d'honneur voor diens inspanningen voor de Franse cinema én „als getuigenis van de bewondering van miljoenen Fransen voor de kwaliteit van uw films”. Weinstein richtte met broer Bob filmbedrijf Miramax op, was mentor van Tarantino en Soderbergh en populariseerde buitenlandse films in Amerika. Inmiddels baas van The Weinstein Company is Frankrijk hem vooral dankbaar voor zijn geslaagde Oscarcampagne voor de stille Franse zwart-witfilm The Artist: 5 Oscars, waaronder beste film, regie, acteur.

...en op oorlogspad

Thuis is Weinstein op oorlogspad tegen de Amerikaanse filmkeuring en bioscoophouders. Hij is boos omdat de door hem uitgebrachte documentaire Bully van Lee Hirsch, bedoeld voor scholieren, volgens de Motion Picture Association of America (MPAA) ongeschikt is voor kijkers onder de 17 jaar. Weinstein dreigt films niet langer te laten keuren, de Amerikaanse bond van bioscoophouders (NATO) zegt ze dan automatisch alleen aan 17 jaar en ouder te vertonen. Bully is ongeschikt voor de jeugd omdat zesmaal het woord ‘fuck’ wordt gebezigd, aldus de MPAA.

Van Houten valt in smaak

Carice van Houten scoort bij Amerikaanse kritiek iets beter dan Black Butterflies, Paula van der Oests biografische film over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Die is sinds vorige week in de Amerikaanse bioscoop te zien, en The Village Voice noemt Van Houten „most intensely convincing in quiet, brooding moments, with her more mad behavior often feeling too mannered and showboaty.” De film zelf zou „a rather mechanical melodrama” zijn. De New York Times is positiever: Black Butterflies is een ‘Critics’ Pick’, een warm aanbevolen film. „Ms. van Houten manages the difficult task of capturing the emotional and sexual magnetism of this toxic woman”, schrijft de criticus. Time Out vat het zo samen: „A simplistic biopic boosted by a terrific lead performance”.

Hindoes tegen Bigelow

Een nieuwe complicatie voor Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) in haar verfilming van de jacht op Bin Laden. Eerst dwongen Republikeinen haar tot uitstel zodat president Obama geen stemmenwinst aan haar film zou ontlenen. Dit weekeind verstoorden radicale hindoes de set uit protest. Er zijn namelijk Pakistaanse decors – ondermeer uit garnizoensstad Abottabad waar Bin Laden in mei werd gedood – nagebouwd in het Indiaanse Chandigarh. En dat betekent Pakistaanse vlaggen en billboard in Urdu op Indiase bodem. Doorgaans is radicaal machtsvertoon in India overigens prima af te kopen.

Oscars van 3 miljoen

Sinds 1950 moet iedereen die zijn Oscar wil verkopen het beeldje eerst voor één dollar aan The Academy aanbieden. Dat verhoogt de waarde van wel verhandelbare vintage-Oscars van vóór 1950, bleek vorige week op een veiling in Beverly Hills, waar vijftien antieke Oscars samen 3 miljoen dollar opbrachten. Herman Mankiewicz’ Oscar (script, Citizen Kane) uit 1942 leverde 588.455 dollar op, ruim twee keer zoveel als in 1999.

Geen drank in kinderfilms

Alcoholgebruik in films moet een factor zijn bij de leeftijdsclassificatie en van waarschuwingssymbolen worden voorzien, vinden onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze ontdekten dat jongeren die vaak films met drankgebruik zien, zelf meer drinken. Dat was ook uit Amerikaans onderzoek gebleken, waar zelfs in werd geturfd dat in 86 procent van de films drank wordt genuttigd.