Blije berg

Kunstinstallatie Salvation Mountain in Slab City, net buiten Niland (Californië), is gemaakt op een voormalige militaire basis. De volledig beschilderde berg is het levenswerk van Leonard Knight, oorlogsveteraan, manusje-van-alles, maar vooral verspreider van Gods woord in opgewekte pasteltinten.

Jeroen van Bergeijk bezocht de plek en schreef daarover in 2004 in NRC Handelsblad: ‘Knight heeft allerhande afval in de berg verwerkt: van oude autobanden, stopverf, wieldoppen, koelkasten, sloophout en cement tot complete telefoonpalen (waarvan hij een enorm kruis heeft vervaardigd). Maar het zijn vooral de talloze bijbelteksten die opvallen. Hij heeft zijn berg zien uitgroeien tot een bescheiden toeristische attractie. Soms komen er wel honderdvijftig mensen per dag op bezoek.’

Salvation Mountain ontstond toen Knight begin jaren tachtig met een luchtballon een tocht over de woestijn maakte en op deze berg een noodlanding moest maken. In die tegenvaller zag hij een teken van God en hij besloot van de berg zijn tempel te maken.

Tegenwoordig trekt de plek uiteenlopende bezoekers, zoals mensen die door de financiële crisis geen baan meer hebben en hun huis hebben verloren.

Knight zelf is in december 2011 opgenomen in een verzorgingstehuis voor dementerenden in El Cajon.

Zijn grootste bron van zorg, vertelde hij destijds, is het onderhoud van Salvation Mountain. Hopelijk voor hem zijn de nieuwe bewoners net zo begaan met de installatie. Door de felle woestijnzon (’s zomers wordt het er 45 graden) verbleken de kleuren en daarom moet de berg voortdurend worden overgeschilderd. In 2004 zaten er al vijftien lagen verf op Salvation Mountain.