Bibliofiel stal 24.000 boeken

Hij wilde de bibliotheek van slot Arolsen met 53 gestolen boeken verlaten, maar daar stak prins Wittekind van Waldeck-Pyrmont, gelieerd aan het huis van Oranje, een stokje voor. De boekendief, een gepromoveerde wetenschapper, werd aangehouden. Bij hem thuis trof de politie ruim 24.000 historische werken aan, die ontvreemd zijn uit Duitse en buitenlandse bibliotheken.

Van Waldeck-Pyrmont (75), wiens slot in het Hessische Bad Arolsen over een gerenommeerde bibliotheek beschikt, uitte in de lokale pers zijn verbazing over de diefstal. De dief „maakte een uitstekende indruk en kwam mij voor als een zeer intelligent mens”, zei hij. De kasteelheer hield zijn bezoekers al langer in de gaten, omdat uit zijn publiek toegankelijke collectie steeds meer historische werken verdwenen over de leer der natuur, mineralogie en geofysica.

De 45-jarige dief, vader van twee kinderen, was politicus voor de sociaal-democratische SPD en werkte op het ministerie van Wetenschap van de deelstaat Hessen. Het departement en de SPD hebben hem meteen op non-actief gesteld. Hij heeft vooral historische, vaak zeer waardevolle werken gestolen.