Bedrijven vestigen zich liefst in Leiden

De minst populaire vestigingsstad voor ondernemers is Den Bosch.

Rotterdam. Veel goed gekwalificeerd personeel beschikbaar, voldoende aanbod van bedrijfsruimte, een meewerkende gemeente, een prettige leefomgeving en redelijk goed bereikbaar. De stad Leiden is om al deze redenen voor bedrijven de populairste vestigingsplaats van het land. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Deloitte.

De universiteitsstad kreeg in een enquête onder 7.000 ondernemers het hoogste rapportcijfer: een 7,3. Den Bosch is met een 6,4 het minst populair.

De vier grote steden scoren relatief laag in het onderzoek: alleen Utrecht haalt met een 6,9 de top-5.

Volgens onderzoeker Frederik Huitema van Deloitte is de factor ‘arbeid’ verreweg het belangrijkste criterium voor bedrijven bij het beoordelen van de ideale standplaats. „Als bedrijven een verhuizing overwegen, speelt behoud van personeel een grote rol”, zegt Huitema. In de totaalscore van het vestigingsklimaat in de zeventien onderzochte regio’s liet hij de beschikbaarheid van personeel het zwaarst meewegen (35 procent).

Overigens is volgens Deloitte maar 13 procent van de bedrijven in Nederland van plan om in de komende twaalf maanden te verhuizen. De factor ‘gemeentelijke dienstverlening’ woog in het onderzoek met 5 procent het minst mee.

Wethouder Robert Strijk van Leiden (D66, Economische Zaken) is blij met de conclusies van het Deloitte-rapport. Zijn collega in Den Bosch was niet op tijd bereikbaar voor een reactie. NRC