Arsenal stunt bijna tegen AC Milan

Engelse club maakt bijna een 4-0 achterstand goed in thuisduel.

Rotterdam. De Engelse voetbalclub Arsenal heeft gisteren in de achtste finale van de Champions League bijna voor een stunt gezorgd. Na de 4-0 uitnederlaag drie weken geleden tegen AC Milan werd het gisteren in Londen 3-0 voor Arsenal. Daarmee kwam de Engelse ploeg twee doelpunten tekort voor plaatsing voor de kwartfinales van het lucratieve Europese voetbaltoernooi.

Voor bijna 60.000 toeschouwers maakte Arsenal er voor eigen publiek nog een zenuwslopende wedstrijd van. Zo slap als de ploeg in de uitwedstrijd tegen Milan speelde, zo agressief en getergd was het optreden van het team van de Nederlandse aanvoerder Robin van Persie.

Arsenal maakte al na zeven minuten via de Franse verdediger Laurent Koscielny het (snelle) openingsdoelpunt waar het zo op hoopte. Een kleine twintig minuten later begonnen The Gunners werkelijk te geloven in een stunt toen de begaafde Tsjechische middenvelder Tomas Rosicky de score verdubbelde. Vlak voor rust maakte Robin van Persie uit een strafschop de 3-0 voor Arsenal.

Na de pauze lukte het de ploeg van de ervaren Franse coach Arsène Wenger, die gisteravond voor een zeer offensieve tactiek had gekozen, echter niet om nog meer doelpunten te maken. Van Persie zorgde met een stift nog bijna voor de 4-0, maar de Italiaanse doelman Christian Abbiati redde knap. Daardoor gaat AC Milan verder in de Champions League.

Het was vooraf ook een missie die voor onmogelijk werd gehouden. Het komt bijna nooit voor dat clubs in het internationale voetbal een 4-0 achterstand goedmaken. In de geschiedenis van het Europese voetbal kwam het slechts drie keer voor, zo meldt Voetbal International. De Portugese club Leixoes verloor in het seizoen 1961/62 in de voorronde van de Europa Cup voor bekerwinnaars het uitduel met Le Chaux-de-Fonds in Zwitserland met 6-2. Op eigen grond won Leixoes met 5-0, waarna de ploeg doorging. In het seizoen 1984/85 won Queens Park Rangers in de tweede ronde van de UEFA Cup thuis met 6-2 van Partizan Belgrado. Het uitduel verloren de Engelsen echter met 4-0, waardoor ze uitgeschakeld waren. Een seizoen later, in hetzelfde toernooi, zorgde Real Madrid voor een stunt. In de derde ronde ging het uit bij Borussia Mönchengladbach met 5-1 onderuit. Thuis won Real Madrid echter met 4-0.

Het Portugese Benfica plaatste zich gisteravond ten koste van Zenit Sint-Petersburg voor de kwartfinales na een 2-0 thuiszege. Uit had Benfica met 3-2 verloren. NRC