Arsenal brengt Milan aan het wankelen

De Engelse voetbalclub Arsenal heeft gisteren in de achtste finales van de Champions League bijna voor een stunt gezorgd. Na de 4-0 uitnederlaag drie weken geleden tegen AC Milan werd het gisteren in Londen 3-0 voor Arsenal. Daarmee kwam de ploeg een doelpunt tekort voor een verlenging.

Milan plaatste zich – met de Nederlanders Mark van Bommel en Urby Emanuelson in het basiselftal – voor het eerst sinds 2007 voor de kwartfinales. In dat jaar won de Italiaanse club voor de zevende en laatste keer de Champions League.

Voor bijna 60.000 toeschouwers maakte Arsenal er in Londen nog een spannende wedstrijd van. Zo slap als de ploeg in de uitwedstrijd in Milaan speelde, zo agressief en getergd was het optreden van het team van de Nederlandse aanvoerder Robin van Persie voor eigen publiek.

Arsenal maakte al na zeven minuten dankzij de Franse verdediger Laurent Koscielny het snelle openingsdoelpunt waarop het vooraf zo hoopte. Een kleine twintig minuten later begonnen The Gunners werkelijk te geloven in een stunt toen de Tsjechische middenvelder Tomas Rosicky de score verdubbelde. Vlak voor rust maakte Robin van Persie uit een strafschop de 3-0 voor Arsenal.

Maar na de pauze stokte de doelpuntenmachine bij de ploeg van de Franse coach Arsène Wenger, die gisteravond voor een offensieve alles-of-niets-tactiek had gekozen. Van Persie zorgde nog bijna voor de 4-0, maar de Italiaanse doelman Christian Abbiati redde knap. Aan de andere kant miste Milan een handvol grote doelkansen tegen het moegestreden Arsenal.

In de Europese voetbalhistorie kwam het slechts drie keer voor dat clubs in het internationale voetbal een achterstand van vier doelpunten goedmaakten, zo meldt tijdschrift VI. Het Portugese Leixões verloor in 1961-’62 in de voorronde van de Europa Cup 2 bij het Zwitserse Le Chaux-de-Fonds met 6-2. Op eigen veld won Leixões met 5-0.

In 1984-’85 won Queens Park Rangers in de tweede ronde van de UEFA Cup thuis met 6-2 van Partizan Belgrado. Het uitduel verloren de Engelsen met 4-0. Een seizoen later stuntte Real Madrid in de derde ronde van hetzelfde toernooi. Na een 5-1 nederlaag bij Gladbach won Real thuis met 4-0 van de Duitse club.