AOb gaat door met acties rond passend onderwijs

Docenten bij de lerarenstaking van eind januari in Utrecht. Gisteren staakten de docenten opnieuw. Foto NRC / Maarten Hartman

Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel over passend onderwijs aanneemt, volgen nieuwe acties wanneer de Eerste Kamer zich erover buigt. Daarvoor waarschuwt voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (Aob) Walter Dresscher vandaag in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

Gisteren staakten meer dan vijftigduizend mensen uit het onderwijs tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. ‘s Avonds debatteerde de Tweede Kamer over dit onderwijs voor kinderen met leerproblemen. Netto resultaat: de coalitie komt de boze docenten op geen enkel punt tegemoet.

De bezuiniging van 300 miljoen euro gaat gewoon door. De invoering van het passend onderwijs, waarbij zorgleerlingen zoveel mogelijk binnen gewone scholen worden opgevangen, wordt niet uitgesteld, zei minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) na het debat.

Debat gaat morgen verder

De bonden vrezen dat personeel massaal op straat wordt gezet. Ook zou de werkdruk hoger worden en de kwaliteit van het onderwijs achteruithollen door de ingreep. Zo zouden de klassen in het speciaal onderwijs groter worden.

Het debat over het passend onderwijs gaat morgen verder. Van Bijsterveldt gaf dinsdag al aan te weten dat de bezuinigingen ‘pijnlijk’ zijn. “De zorg begrijp ik en ik begrijp ook dat bezuinigen pijn doet.” De bewindsvrouw zegde toe de komende tijd ‘heel goed de vinger aan de pols te houden’. Indien nodig zal ze ingrijpen.

‘Verhoudingen AOb compleet verziekt’

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV negeren volgens Dresscher het protest. “Het wordt weggezet als hysterische vakbondspropaganda met als ondertoon dat de bezuinigingen wel meevallen.”

In NRC Handelsblad schrijft redacteur Bart Funnekotter vandaag dat de verhoudingen tussen enerzijds VVD en PVV en anderzijds de AOb compleet verziekt zijn. Funnekotter:

“Vooral Ton Elias (VVD) is bij de bond en een deel van de leraren de gebeten hond. Elias op zijn beurt was gisteren tijdens het debat zichtbaar woedend over de wijze waarop de tegenstanders van het kabinet hun standpunt uitdragen. Hij verweet de AOb “groteske stemmingmakerij”.

Wie de bezuinigingen op passend onderwijs wil bagatelliseren staat volgens Dresscher ‘met de rug naar het onderwijs’. De AOb-voorzitter doet in zijn brief een laatste ‘klemmend’ beroep op de Tweede Kamer om ‘deze schadelijke bezuiniging’ in te trekken. Dresscher:

“Zo niet, dan zullen wij samen met de andere onderwijsbonden rondom de Eerste Kamerbehandeling nieuwe acties organiseren.”