Another Earth

Dubbele planeet

Another Earth. Regie: Mike Cahill

Dvd speelfilm

Onlangs schonk Lars von Trier ons Melancholia, metafoor voor zijn depressie. Een blauwe monsterplaneet die ons onder begeleiding van Wagner statig besluipt – maar als metafoor wat eenduidig. Daar kon je Von Triers idool Tarkovski nooit op betrappen. In Solaris (1972) materialiseert een planeet onze trauma's. Is Solaris intelligent, is hij God? In elk geval actief én ongrijpbaar: ware kunst dus.

Het Amerikaanse Another Earth draait eveneens om een mysterieuze planeet. Op de avond dat hij de aarde nadert, bots de aangeschoten studente astrofysica Rhonda op de auto van componist John en roeit zijn gezin uit. Vier jaar later – ‘Aarde 2’ volgt onze planeet inmiddels in zijn baan om de zon – belt Rhonda, net uit de cel, aan en gaat schoonmaken bij de depressieve en verloederde componist. Terwijl het duo elkaar weer reden tot leven geeft in correct, ruw gefilmd psychodrama, wordt elders een expeditie op touw gezet naar de dubbelplaneet. Hij lijkt op de aarde en wordt bewoond door onze dubbelgangers. Misschien dat de zaken daar anders liepen?

Een intrigerend idee; helaas hangt die planeet maar wat aan de horizon metafoor te wezen. Een vage en onbestendige metafoor. Je kan zoiets voor diepgang aanzien; ik vrees dat de filmmakers gewoon niet helemaal wisten wat ze wilden zeggen.